Предстоят тежки дни за Ципрас

Промените в избирателната система може да се окажат фатални за него и СИРИЗА

Алексис Ципрас. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Алексис Ципрас. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Тежките дни за гръцкия премиер Алексис Ципрас може би тепърва предстоят. Ако правителството не успее да постигне заложените от кредиторите фискални цели, в сила ще влязат автоматичните ограничения на публичните разходи, което ще означава съкращаване на пенсии и заплати в Гърция. 

Освен това лидерът ще трябва да се изправи пред своите съпартийци на втория конгрес на СИРИЗА през октомври. Там той ще трябва да защитава позиции, които не са подкрепяни от членовете на партията му, пише Investor.bg, цитирайки гръцкото издание "Катимерини".

Всъщност за управляващата коалиция фатално ще се окаже разколебаването на само трима депутати. В момента СИРИЗА/ANEL управляват със 153-ма депутати в 300-местния гръцки парламент.

При подобни неблагоприятни сценарии Гърция ще се изправи пред поредните предсрочни парламентарни избори през есента. Проучванията показват, че опозицията няма да може да спечели пълно мнозинство. Дори и с някой по-малък партньор "Неа демократиа" едва ли ще събере нужния брой гласове и основната причина са готвените от управляващите в момента промени в избирателната система в Гърция.

В момента законодателството в областта предвижда партията, спечелила първо място в изборите, да получи "бонус" - 50 депутатски места. Малко нечестното от демократична гледна точка, това правило дава възможност за съставяне на относително стабилни кабинети в последните години.

С премахването му обаче партиите ще трябва или да търсят пълна победа на изборите, или широка коалиция при управлението.

Например СИРИЗА в момента има 145 места в гръцкия парламент. Без "бонуса" при пропорционално разпределение на гласовете за всички партии, тя би имала само 114 места в 300-местния парламент. Основната опозиционна партия "Неа демократиа" пък има 75 места, а при пропорционално разпределение би имала 90 места.

Това означава, че за да управлява Алексис Ципрас, би имал нужда от повече партньори, а не само от ANEL, които пък биха имали 12 места, спрямо сегашните 10 депутати. Коалицията започна своето управление със 155 депутати, но двама от тях - по един от СИРИЗА и от ANEL, отказаха да подкрепят предлаганите от кабинета реформи и бяха изключени от групите си.

За анализаторите в Гърция основната причина за исканата промяна в избирателното право е всъщност желанието на Ципрас да попречи на "Неа демократиа" да си осигури възможност за стабилно управление при следващи избори. За консервативната партия в опозиция ще бъде невъзможно да сформира кабинет без участието под една или друга форма на СИРИЗА.

В плановете на СИРИЗА са не само премахването на бонуса от 50 места, но и избирателни права за 17-годишните, както и 3% бариера за влизане на партиите в парламента. С други думи, очакванията са за доста по-"шарени" парламенти, ако тези поправки все пак получат подкрепата на сегашните депутати. По-вероятно става и присъствието на "екзотични" партии, а и разцепление в старите партии като "Неа демократиа" и ПАСОК.

Левият Ципрас е наясно, че голяма част от членовете в консервативната партия са срещу водената от лидера Кириакос Мицотакис "неолиберална" политика. Подобни разцепления могат да му помогнат да осигури важна роля за СИРИЗА в управлението на Гърция оттук нататък.

Разбира се, заплахата от разцепление важи в пълна сила и за самия Ципрас - през последните месеци той се отметна от много обещания, отправени не само към гласоподавателите, но и към членовете на собствената си партия. Но дори и СИРИЗА да се разцепи,личността на сегашния й лидер е толкова силна, че още дълги години той ще бъде сред основните играчи в политическия живот на Гърция, допълва още "Катимерини".

За да бъдат одобрени промените в изборното законодателство е нужна подкрепата на 200 депутати. Но веднъж преминали, те трудно ще бъдат премахнати, защото малките партии, които ще се възползват от тях, едва ли ще гласуват срещу тях.

В медиите в южната ни съседка вече започнаха да броят подкрепата за предложението на правителството. Освен на собствените си депутати, СИРИЗА и ANEL вероятно могат да разчитат на вота на националистическата "Златна зора" и комунистическата партия ККЕ. Така те ще съберат 195 гласа.

Управляващите ще трябва да убедят независимите депутати, както и другите опозиционни партии в нуждата от тази промяна, а дали тя ще разбие политическата система в страната - тепърва ще става ясно. 

Последни новини
Още от Новини