Ръстът на промишления сектор в САЩ се ускорява през юни

Активността в сектора нараства с най-бърз темп от февруари 2015

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Активността в промишления сектор на САЩ нараства с най-бърз темп през юни в рамките на повече от година, което е обнадеждаващ знак, че американските производители набират скорост, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изготвян от Института за управление на предлагането (ISM), се повишава до 53,2 пункта през миналия месец, достигайки най-високо си ниво от февруари 2015. Добрите резултати надминаха и най-оптимистичните прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

„Промишленото производство беше близко до нула през 2015. Повишаването на индекса е позитивен знак, който идва да покаже, че активността в някои индустрии се подобрява“, коментира Райън Уонг, икономист в HSBC Securities USA в Ню Йорк.

Евентуално поевтиняване на долара през тази година може да подпомогне износа на САЩ. Въпреки това, скорошното повишаване на покупателната сила на зелените пари в отговор на вота за Brexit подсилва рисковете, че американските производители могат да срещнат повече трудности.

Докладът на ISM показва още, че индексът на заетостта във промишления сектор нараства до 50,4 пункта, надхвърляйки психологическата граница от 50 пункта, за първи път от ноември насам.

Последни новини
Още от Новини