Изборите за президент на Австрия ще бъдат повторени

Вторият вот вероятно ще е през есента

норберт Хофер, кандидат на Партията на свободата за президент на Австрия. Виена, 22/5/2016. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg норберт Хофер, кандидат на Партията на свободата за президент на Австрия. Виена, 22/5/2016. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg

Конституционният съд в Австрия разпореди повторно провеждане на изборите за президент на страната, като уважи жалбата на националистката Партия на свободата, чийто кандидат изгуби вота на 22 май 2016, съобщи Bloomberg.

Антиимигрантската Партия на свободата внесе оплакване срещу предполагаеми нередности при преброяването на бюлетините на своя кандидат Норберт Хофер.

Хофер изгуби на балотажа от Александер ван дер Белен с малко повече от 30 000 гласа от 4,5 млн. избиратели.

 

Безпрецедентното анулиране на резултата от национални избори ще задълбочи допълнително разделението в страната, пиша Bloomberg. След като кандидатът на Зелената партия Ван ден Белен провали намерението на Хофер да стане първият популистки държавен глава в Западна Европа след Втората световна, Партията на свободата сега може да се позове на решението на съда като доказателство, че политическата система е опитала да отнеме победата му.

Министерството на вътрешните работи в Австрия съобщи, че повторните избори вероятно ще се проведат наесен.

Популярността на Партията на свободата според последните сондажи се повиши с над 30% по време на бежанската криза.

Последни новини
Още от Новини