Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Напрежението на трудовия пазар във Франция

Икономистът Веселина Гарело в Boom&Bust, 25.06.2016

Икономистът Веселина Гарело. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Икономистът Веселина Гарело. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протестите срещу реформата на трудовия пазар във Франция са много емблематични за социалния климат в страната. Синдикатите се опасяват, че при едно свободно договаряне между работника и работодателя ще бъдат пренебрегнати социалните преимущества, отвоювани от тях, като 35-часовата работна седмица или 5-седмичните годишни платени отпуски. Това коментира икономистът Веселина Гарело в предаването Boom&Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея другият проблем е, че такъв тип реформа е доста необичайна за едно ляво правителство и затова електоратът на Франсоа Оланд го обвинява, че се опитва да прокара либерална реформа, което е в разрез с неговите предизборни обещания. "Оланд няма легитимност да реформира по този начин трудовия пазар и вече няма подкрепа от парламента."

По думите на Гарело резултатът от референдума във Великобритания е сблъскване на две различни визии за европейската интеграция. "Великобритания е лимитирана до свободното движение на хора и капитали, а Франция и Германия се насочват към все по-голяма интеграция и фискално и социално хармонизиране.", каза още тя.

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust