Как Brexit ще повлияе на пътуванията на американци в Европа

Сривът на паунда направи редица услуги поне 10% по-евтини

Regent Street в Лондон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Regent Street в Лондон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британците гласуваха и решиха. А това не е без значение за пристигащите на Стария континент от другата страна на океана. Непосредственият ефект е, че американските посетители ще плащат по-малко за пътуване в Европа или Великобритания, пише MarketWatch.

Ако британският паунд запази ниските си нива или спадне още, пътуването на американците до Великобритания ще стане много по-евтино. Британската валута удари 30-годишно дъно вчера след изненадващия вот за Brexit, което направи хотелите, храната, пазаруването и други услуги поне 10% по-евтини.

Същото може да се каже и за еврото. То също понижи стойността си в резултат на Brexit и вероятно ще продължи да е на ниски нива спрямо долара. Ето защо Европа и Великобритания стават по-изгодна дестинация за американците от всякога.

От друга страна, с отслабването на валутите им, все по-малко британци и европейци ще имат изгода да посещават САЩ, тъй като ще им струва по-скъпо. Това може да доведе до по-ниски цени на самолетните билети.

Сега броят британци и европейци, които пътуват за САЩ, ще е по-малък от когато и да било. В петък – денят след вота за Brexit – цените на двупосочните полети до Лондон за есента на Virgin Atlantic и други авиокомпании спаднаха до 500 долара.

Бъдещето изглежда мрачно за пътуващите към Стария континент. Веднъж след като бъде установен граничен контрол, за тях ще е по-трудно да преминават през държавите. Ако Шотландия, която категорично гласува за оставане в ЕС, получи независимост, пътуващите ще трябва да минават през граничен контрол и да показват паспортите си между Лондон и Единбург. Същото може да очаква и тези, пътуващи между Дъблин и Белфаст. 

Последни новини
Още от Новини