Ръст от 12% на европейските граждани, търсещи работа във Великобритания

България се нарежда на 11-то място сред останалите страни в ЕС по търсене на работа във Великобритания

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Броят на европейските граждани, търсещи работа във Великобритания, скача с 12% през шестте месеца между декември и май в сравнение със същия период на предходната година, показва изследване на уебсайта за търсене на работа CV-Library, публикувано в британския вестник Telegraph, съобщава Investor.bg.

България попада в класацията, като формира 2,5 от всички разглеждания на оферти за работа в кралството от страните от Европейския съюз, което я нарежда на 11-то място по търсене сред останалите държави в ЕС.

Традиционно ниската безработица и бързият ръст на заплатите в кралството привличат интереса на търсещите работа на континента, но с наближаването на референдума на 23 юни търсенето на работни места нараства с по-бавно темпо от само 3% през май в сравнение със същия месец на предходната година.

„Великобритания е международен хъб с много големи корпорации, базирали своите европейски подразделения в Лондон“, каза Лий Биджинс, създател на CV-Library. „ Ако хората изберат Brexit (т.е. да напуснат ЕС), то работодателите ще се изправят пред липса на чуждестранни инвестиции, както и голяма загуба на кадри, което ще рефлектира върху пазара на труда в кралството“, обясни той.

„Бизнесът ще трябва да се справи със съкращенията в резултат на напускането на ЕС и няма да бъде в състояние да отговори на очакванията, особено относно заплатите, на кандидатите, притежаващи необходимите качества“, смята още създателят на сайта за търсене на работа.

Изследването, анализиращо търсенето според местоположението, показва, че жителите на Ирландия търсят най-много работа във Великобритания.  Ирландия формира 11,5% от всички разглеждания за работа във Великобритания от европейски страни през годината до май, следвана от испанците и поляците – съответно с 9,7% и 9,1%.

Румънските потребители генерират 8,6% от всички  европейски разглеждания на работни предложения на Острова, италианците - 8,1%, с което се затваря топ 5 на класацията.

Следват Франция със 7,9% и Германия със 7,8%, Холандия с 6,6%, Гърция с 6,2% и Португалия с 4,6%.

Белгия, която е класирана на 10-то място, е най-бързо растящият източник на трафик през годината. Интересът на белгийците е скочил със 74 на сто, като до май гражданите на Белгия са генерирали 3,1% от всички разглеждания от европейски страни на работни места във Великобритания.

Разглежданията от Дания, Чехия и Холандия са се увеличили съответно с 21%, 20% и 16%. 

Последни новини
Още от Новини