Бургер без месо

Алтернативата, която предлагат Пат Браун, Impossible Foods и Дарън Голдин, Entomo Farm

Идентификационен номер на крава от фермата на Van Diemen's Land Co., Тасмания, Австралия. 20 май 2016. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg Идентификационен номер на крава от фермата на Van Diemen's Land Co., Тасмания, Австралия. 20 май 2016. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg

Според ООН населението на Земята ще се увеличи до 2050 на 9 млрд. души. Как ще се нахранят? Две алтернативи в репортажа на Bloomberg.

 

Новата ни храна може да има 6 крака

Ефектът върху природата от отглеждането на животни за месо не е добър, твърди Дарън Голдин, директор и основател заедно с братята си на Entomo Farm.

Възможно решение е рибеното брашно - основен източник на животински протеини за развъдниците на риба. За 10г. цената му е скочила 186%. Насекоми и синтетична храна са други две възможности според Bloomberg Technology, защото отглеждането на насекоми изисква по-малка площ от фермата за животни, а и буболечките са по-добър източник на протеини, мазнини и минерали.

"Фермите за скакалци не се правят лесно и няма учебник", казва Дарън Голдин.

Той признава фактора блякс за яденето на насекоми, но казва, че нещата се променят.

"Помислете, на сушито му трябваха 20г., за да навлезе в западната култура. Протеините от насекоми ще го направят за 3 до 5г.".

Братята Голдин са се вдъхновили от доклада от 2013 на Световната организация по прехрана, Ядливи насекоми: бъдещи перспективи за храни и хранителна сигурност.

 

Бургер без месо

Компанията на Пол Браун разработва месо на базата на зеленчуци като алтернатива на телешкото, с което се правят бургери. Фирмата Impossible Foods вече започна да предлага своите вегетариански кюфтета в ресторанти в Сан Франциско за клиенти, които се тревожат от климатичните промени и практиките на индустрията за производство на месо.

Дългоочакваният бургер без месо привлече вниманието на Bloomberg и WSJ, след като стартъпа от Силициевата долина пусна продукцията си в избрани ресторанти в Калифорния през юни.

"Четири години никой извън сградата не знаеше, че съществуваме, точно както искахме", казва главният изпълнителен директор и основател на Impossible Foods Патрик О. Браун.

Бащата на 61-годишния биохимик е работил в ЦРУ, съобщава WSJ, затова и работата в нелегалност му е в кръвта.

Компанията му е основана през 2011 и един от най-добре финансираните стартъпи в хранително-вкусовата индустрия за повече от десетилетие. Успя да набере 182 млн. долара в четири тура от топ VC компании и Бил Гейтс, който се включи през 2015.

"Стана по-лесно, защото е звезда", казва Самир Каул, партньор в Khosla Ventures, единственият инвеститор на първия тур финансиране.

 

Гледайте репортажа във видеото. В него собственичката на ресторанта Jardinière в Сан Франциско, Трейси Де Жардейнс, която е консултант на Impossible Foods, обяснява съставките. Ще видите и как изглежда фермата за скакалци.

 

 

Последни новини
Още от Новини