Убиецът на британския депутат рецитира лозунги вместо името си

Томас Маир не се призна за виновен

Пешеходец носи вратовръзка с британския флаг. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Пешеходец носи вратовръзка с британския флаг. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Мъжът обвинен в убийството на британския депутат Джо Кокс изстреля: "смърт за предателите, свобода за Великобритания", когато бе призован да каже името си по време на първото си явяване пред съда.

Томас Маир, на 52 години, който живее в северната част на Англия, в избирателен район на Кокс, бе призован в събота в съдебната зала в Лондон, съобщава Press Association, цитирана от Bloomberg.

Очакванията са, че по време на референдума на 23 юни за членството на Великобритания в Европейския съюз убийството на Кокс ще се отрази, като вдигне подкрепата за оставане в блока. Кокс, на 41 години, е била привърженик на оставането на Великобритания в ЕС.
Депутатът почина на 16 юни в избирателния си район в Западен Йоркшир, точно преди среща с избиратели.
Маир е обвинен в убийство, тежка телесна повреда, носене на огнестрелно оръжие с намерение за извършване на престъпление от общ характер и притежание на оръжие. 

Маир, който носеше сив анцуг и черни обувки, не заяви вярна името му в съда, а след това отвърна с мълчание, когато бе попитан за адреса и дата му на раждане, съобщава Press Association. Той не се призна за виновен. 

Заместник главният съдия Ема Арбътнот разпореди да бъде задържан под стража до следващото съдебно заседание в понеделник. Адвокатът на ответника, Кийт Алън, каза, че няма индикация за това какво правно основание ще се даде, каза Press Association. Алън каза също, че обвиняемият е потърсена правна помощ.

Кампаниите за гласуване на референдума бяха в режим задържане в събота.

Последни новини
Още от Новини