Демонстрацията на сила не е решение, което води до мир

Германският външен министър Щайнмайер не одобрява маневрите на НАТО в Полша и Балтийските страни

Танк"Фоксер" и бронирана машина Scout SV, произведени от General Dynamics Corp. на голф игрище в курорта Селтик Манор. Среща на високо равнище на НАТО в Нюпорт, Великобритания. 5 септември 2014. Снимка: Chris Ratcliffe / Bloomberg Танк"Фоксер" и бронирана машина Scout SV, произведени от General Dynamics Corp. на голф игрище в курорта Селтик Манор. Среща на високо равнище на НАТО в Нюпорт, Великобритания. 5 септември 2014. Снимка: Chris Ratcliffe / Bloomberg

Маневрите на НАТО в Полша и Балтийските страни рискуват повишаване на напрежението с Русия в момент, когато е необходимо спокойствие, за да се избегнат нови сблъсъци. Нужни са повече разговори и сътрудничество. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за вестник Bild, цитирано от Bloomberg.

Военнослужещите от 28-те страни-членки на НАТО този месец извършват операция в рамките на първите мащабни маневри от десетилетие, изразявайки опасения за подновяване на напрежението с Русия.

"Това, което не трябва да правим сега, е да наливаме масло в огъня със силно дрънкане на оръжия и военни викове", каза Щайнмайер, според вестника. "Който смята, че помага на сигурността със символични паради на границата от Източна Европа не е наред."

Коментарите на Щайнмайер идват в навечерието на планираната среща на върха на НАТО, която започва на 08 юли във Варшава, където външните министри са, за да финализират планове за засилване на военното присъствие на групата в Източна Европа. Планът включва разполагането на около 4000 войници в Полша и балтийските държави, за да се изпрати сигнал, че страните членки ще бъдат защитавани от агресивна Русия.

"Би било фатално да се съсредоточаваме тясно върху военни действия", каза Щайнмайер. "Трябва да се свържем отново с нашите партньори по разоръжаване и контрола на въоръженията в името на сигурността в Европа".

Последни новини
Още от Новини