Великобритания регистрира сериозен спад на имотите, предлагани за продажба

През април предлагането намалява с 12% на годишна база

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Предлагането на имоти за продажба във Великобритания е достигнало критичната си точка, посочва онлайн порталът за недвижими имоти Home.co.uk в последния си доклад, цитиран от themovechannel.com.

През април за продажба са били предложени малко над 415 хил. жилища, което е с 51% по-малко в сравнение с преди осем години. На годишна база намалението на предлагането достига 12 на сто, пише Investor.bg.

Регионалната разбивка на данните на портала показва, че във всички области на страната има спад на имотите, предлагани за продажба. Това тласка нагоре и цените, като средната цена на едно жилище отбелязва ръст от 0,8% за месеца. 

Средната цена на един типичен дом на Острова през април е нараснала на годишна база с почти 7 на сто до 291 650 паунда. През март годишният ръст на средната цена достигна 6,5 на сто.

От началото на годината продажбите на Острова се засилиха заради реформите при гербовия налог, които трябва да влязат в сила. През март например са били приключени 80 хил. сделки. Така месецът е най-силният от 2007 г. насам.

Вълната на активността е широко разпространена из цяла Англия и Уелс и надхвърля всяка нормална сезонност, особено в сегмента на инвестициите в имоти, отдавани под наем, коментират анализатори.

Експерти препоръчват, че ако купувачите на втори дом ще бъдат улеснени в инвестициите си, правителството да засили помощта си за купувачите на първи дом или наемодателите.

Въпросът е обаче докога ще продължи тази инерция на пазара предвид промените около несигурността за гербовия налог, референдума за членство в Европейския съюз и предстоящите избори.

Някои анализатори очакват продажбите да започнат да намаляват. В дългосрочна перспектива обаче те очакват цените на жилищата в страната да продължат да растат поне с по около 4% годишно през следващите пет години.

Последни новини
Още от Новини