НСИ отчита нулева инфлация през май

Националният статистически институт отчита месечна инфлация от 0% и годишна дефлация от 2%

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Индексът на потребителските цени не помръдва и през май. Това е втори пореден месец без ясна посока за инфлацията на месечна база. На годишна база дефлацията, която обхвана страната от средата на 2013 и за кратко изчезна в първата половина на 2015, сега забавя леко темпото, предаде Investor.bg

В петия месец на годината, белязан от много почивни дни покрай Великден, Международния ден на труда и Гергьовден, Националният статистически институт (НСИ) отчита месечна инфлация от 0% и годишна дефлация от 2%. На годишна база спадът на цените забавя темпото от регистрираното през април понижение от 2,2%, което бе най-голямото от първите месеци на 2014.

Влияние върху динамиката на индекса на потребителските цени продължават да играят административно определяните цени, цените на горивата, на услугите в транспорта и туризма, както и сезонни и климатични фактори при хранителните продукти.

През май е налице първото по-осезаемо поскъпване на горивата. През месеца автомобилният бензин А98Н поскъпва с 5%, а А95Н - с 3%. Цената на дизела е нагоре с 3,6%, а тази на течните горива за битови нужди – с 3,3 на сто. От своя страна само пропан-бутанът и метанът поевтиняват – с 0,5% и 1,4%, съответно.

В групата на хранителните продукти и безалкохолните напитки НСИ регистрира увеличение от 0,1%. По-скъпи спрямо предходния месец са пресните плодове (+13,3%), краставиците (+5%), картофите (+9,5%) и захарта (+1%).

Цената на доматите е с 11% по-ниска, на зелето – с 23,6%, като освен тях през май поевтиняват месото и някои млечни продукти, измежду които сиренето и млякото.

От своя страна в първото си за 2016 тримесечно издание „Икономически преглед“ Българска народна банка очаква инфлацията през второто и третото тримесечие на 2016 да остане отрицателна, което според икономическия екип на централната банка ще се определя главно от наблюдаваното в началото на годината понижение на международните цени на горива, храни и основни суровини.

Основните рискове за реализиране на прогнозата са свързани главно с възможността международните цени да продължат да се понижават по-бързо от очакваното. Състоянието на селскостопанската реколта у нас и в региона ще бъде друг важен фактор, който вероятно ще оказва влияние върху вътрешните цени на храните през следващите месеци. Допълнително поевтиняване на някои стоки и услуги може да се очаква в резултат на предприетото от КЕВР понижение от 1 април 2016 на регулираните цени на природния газ, на топлинната енергия и на електрическата енергия, произвеждана от топлофикационните дружества“, пише в оценката на БНБ.

Ефектът от по-евтиния с 23% природен газ от 1 април е видим, както и този от по-ниската цена на телекомуникационните услуги – мобилните услуги поевтиняват с 2,7%, а мобилните апарати – с 4,5 на сто.

В анализа на БНБ се посочва и евентуалното влияние на административно определяните цени, което се свързва най-вече с по-високата акцизна ставка върху тютюневите изделия от началото на 2016 и поскъпналия от 1 юни билет за градския транспорт в София.

През май цените на акцизните алкохолни напитки и тютюневи изделия са нагоре с 0,2% спрямо април, като само при цигарите поскъпването е от 0,3%, което засенчва намалението на цените на високоалкохолните спиртни напитки от 0,5%.

Само в сектор транспорт има ръст на цените от 1,2% спрямо април, докато международните полети поевтиняват с 2,2%.

При облеклата и обувките поскъпването е в рамките на 0,6% и 1,1%, съответно, което се дължи на края на сезонните намаления и промоции при някои търговци.

В петия месец на 2016 цените на лекарствените продукти се повишават с 0,1%, докато цените на лекарските и стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Използвайки европейската методология, НСИ също регистрира нулева инфлация спрямо април. Изчислена по този начин, годишната дефлация обаче е по-дълбока – от 2,5%. От началото на годината хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) спада с 1,5 на сто, докато индексът на потребителските цени по методологията на националната статистика за този период е надолу с 1 на сто.

В същото време цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) спадат с 0,1% на месечна база, докато растат с 0,3% през първите пет месеца на годината. С най-голям принос за месечната дефлация в малката кошница са поевтинелите с 0,2% хранителни продукти. Цените на нехранителните стоки и на тези в сектора на услугите се увеличават с по 0,1% на месечна основа.

Последни новини
Още от Новини