10-годишен връх на строителството на нови жилища в Германия

Според строителната индустрия са необходими по 400 хил. нови жилища всяка година, за да се задоволи търсенето на пазара

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

В Германия през 2015 са построени повече жилища, отколкото в която и да е година от 2006 насам. Темповете обаче не са достатъчни, за да се отговори на нуждите на рекордния приток от мигранти, съобщава Investor.bg.

Около 247,7 хил. жилища са били построени в Германия през миналата година – с 1% повече спрямо предходната година, сочат данните на Федералната статистическа служба. Последно по-голям брой жилища – 255,6 хил., са били построени през 2006.

Строителният министър Барбара Хендрикс обяви, че най-малко 350 хил. нови домове трябва да се строят годишно, докато според строителната индустрия са необходими по 400 хил. нови жилища всяка година, за да се задоволи търсенето на пазара.

По-рано в свое изследване по поръчка на съюза „Социално жилищно строителство“ институтът Pestel обяви, че държавата трябва да инвестира около 6,4 млрд. евро за построяването на нужните социални жилища. От тях 3,6 млрд. евро могат да бъдат върнати в хазната от данъчни постъпления.

През миналата година повече от 1 млн. имигранти, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и Африка, пристигнаха в Германия.

Очаква се имигрантите със статут на бежанци постепенно да започнат да се изнасят от приютите и местата за временно настаняване, с което търсенето на жилища в страната ще се увеличи. Повече от 60% от пристигналите имигранти вероятно ще си осигурят убежище и в един момент ще трябва да си потърсят жилище извън държавните центрове и хостелите.

Най-предпочитани от имигрантите са по-големите градове, където има по-големи имигрантски диаспори и по-добри перспективи за заетост. Големите градове обаче привличат и все повече млади германци. От 2000 насам населението в петте най-големи града в Германия – Хамбург, Кьолн, Франкфурт, Мюнхен и Берлин, нараства с по около 10 на сто годишно.

От жилищното министерство на страната все още не смятат, че е настъпила криза на жилищния пазар. Ведомството признава обаче, че нуждите от жилища стават все по-големи в определени големи градове и в университетските градове, които са все по-привлекателни за населението.

Властите в Германия не желаят да изграждат специални сгради за настаняване на имигранти, за да избегнат създаването на гета и имигрантски квартали и да насърчат интеграцията на новопристигналите и получили статут на бежанци.

В същото време германците продължават да купуват имоти, стимулирани от ниските лихви по ипотечните кредити. 

Последни новини
Още от Новини