МВФ: Китай незабавно трябва да се справи с високата корпоративна задлъжнялост

Общият дълг на страната достига 247% от БВП

Дейвид Липтън, първият заместник управляващ директор на МВФ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Дейвид Липтън, първият заместник управляващ директор на МВФ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Китай трябва да предприеме незабавни мерки, за да се справи с нарастващата корпоративна задлъжнялост и риска от отклонения при прехода на икономиката към такава, ориентирана към потреблението. Това заяви първият заместник управляващ директор на МВФ Дейвид Липтън по време на конференция в Шензен, предава Bloomberg.

„Корпоративната задлъжнялост остава сериозен и все по-голям проблем и трябва да бъде адресиран незабавно с поемане на ангажимент за сериозни реформи”, посочи той.

Последни оценки обобщават, че е възможно предоставянето на заеми в размер на 1,3 трлн. долара на кредитополучатели, чиито доходи не са достатъчни за покриването на лихвените плащания. Китай е натрупал дълг по-бързо от която и да било страна от Г-20 за последното десетилетие, достигащ 247% от БВП, според Том Орлик, икономист в Bloomberg Intelligence.

Китайският премиер Ли Къциян обяви през март, че страната може да използва суапове на дълг срещу собствен капитал, за да намали коефициента на финансов ливъридж на китайските компании.

„Китай е постигнал „ограничен прогрес” в борбата срещу корпоративната задлъжнялост и преструктурирането”, заяви Липтън. По оценки на МВФ общата задлъжнялост е 225% от БВП, а корпоративната – 145%.

Според експерта проблемът се задълбочава заради бързото нарастване на отпуснатите кредити през 2015 и началото на 2016. Той препоръчва да се вземат мерки, които да предотвратят нов дългов балон.

В свой доклад от 8 юни Macquarie Capital пише, че задлъжнялостта на Китай е тревожна, но е слабо вероятно да завърши с криза. Кредитирането е подкрепено в голяма степен от банкови депозити, а не от друго по-рисково финансиране. Освен това централаната банка може да се намеси бързо, ако е необходимо, се посочва още в доклада. 

Последни новини
Още от Новини