Броят на безработните в Испания на 6-годишно дъно

Смесени данни от PMI индексите

Смесени сигнали изпрати испанската икономика. Страната навлиза в последните седмици преди испанските граждани да се насочат отново към урните. След като не беше сформирано правителство в Испания ще има предсрочни избори на 26 юни, на които обаче не се очакват сериозни размествания в силите, така че трудните преговори вероятно ще продължат и след тях.

PMI индексът за активността в сферата на услугите се покачи до 55,4 пункта през май – твърдо на територията на експанзията и над очакванията. За сметка на това производството бележи спад втори пореден месец. PMI индексът за производствената активност стигна ниво от 51,8 пункта – на територията на експанзията, но с по-малко спрямо предходните месеци. Композитният индекс, обхващащ и двата индикатора, е на ниво от 54,8 пункта през май – над прогнозите, но под стойността, регистрирана през април.

Положително за испанската икономика обаче е, че молбите за помощи за безработни бележат спад с почти 120 хил. души през май. По този начин безработните в Испания са под 4 млн. души за първи път от 6 години насам.

Временното правителство на Мариано Рахой счита, че икономиката на страната ще нарасне с 2,7% през 2016, което би представлявал един от най-сериозните ръстове сред развитите страни в еврозоната, а вероятно дори най-сериозният.

Икономическият министър на страната обаче счита, че растежът може да бъде дори по-силен и да достигне 3%. Аргументи, които подкрепят тази теза, са растежът от 0,8% през първото тримесечие на 2016 и фактът, че третото тримесечие традиционно е най-силното за испанската икономика заради летния сезон.

Последните социологически проучвания около настроенията на гласоподавателите в страната показват, че Народната партия на Мариано Рахой, който е временен премиер, ще увеличи подкрепата към себе си, но няма да успее да спечели мнозинство. Крайнолявата Подемос от своя страна може да изпревари Социалистическата партия и да се превърне във втора политическа сила в страната.

Последни новини
Още от Новини