Печалбата на VW се срина с 86%

Групата Volkswagen обаче регистрира ръст в печалбата

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Печалбата на най-големия автомобилен производител в Европа и в света Volkswagen се срина с 86% през първото тримесечие на 2016, подчертавайки предизвикателствата, пред които е изправена компанията след скандала с подправяне на резултатите при тестовете за вредни емисии на модели на компанията.

Оперативната печалба на VW бележи спад от 514 млн. евро до 73 млн. евро, като по този начин оперативният марж достига 0,3% спрямо целта от 6% в средносрочен план.

Анализатори коментираха, че компанията трябва да се фокусира върху цените си в бъдеще, тъй като разходите ѝ са високи и няма как да реализира големи печалби, поддържайки ниски цени.

Скандалът с вредните емисии се отрази пряко на VW, чиито маржове, или печалба на бройка продаден автомобил, така или иначе спадаха. След новините за измамните тестове обаче компанията беше принудена да продължи с отстъпките в цените, а още не се знае каква сума ще достигнат щетите от самия скандал.

Представянето на VW в Китай – най-големият пазар за компанията – също е слабо. Двете съвместни дружества на Volkswagen в страната регистрираха спад в печалбите от 27%.

Оперативната печалба за цялата група VW, състояща се от 12 марки, обаче бележи ръст от 3,33 млрд. евро до 3,44 млрд. евро. Това се дължи на по-доброто представяне на други брандове, като Skoda с ръст в печалбата от 30% до 315 млн. евро.

Последни новини
Още от Новини