Нетните чуждестранни активи на Саудитска Арабия спадат до 4-годишно дъно

Лидерите на Саудитска Арабия обмислят въвеждането на нови данъци и IPO на държавния гигант Saudi Arabian Oil Co

Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg

Нетните чуждестранни активи на Саудитска Арабия спадат с 1,1% до $572 млрд., достигайки най-ниското си ниво през последните четири години, пише Bloomberg. Спадът на цените на петрола доведе до продажбата на облигации от страна на правителството и увеличаване на валутните резерви. Нетните чуждестранни активи са спаднали с $115 млрд. през миналата година, когато кралството отчете бюджетен дефицит от близо $100 млрд, припомня Bloomberg. 

Фискалната криза постави лидерите на Саудитска Арабия под натиск от нуждата за предприемане на политически мерки. Правителството обмисля въвеждането на нови данъци и провеждането на първично публично предлагане на държавния гигант Saudi Arabian Oil Co.

Тегленето в брой в Саудитска Арабия спада с 3% през март в сравнение със същия период на миналата година – знак, че икономическото забавяне, повлияно от по-ниските цени на петрола и съкращаването на държавните разходи, се отразява и върху потребителите. Паричното предлагане се свива с 1,5% през април на годишна база.  

Последни новини
Още от Новини