Германия избяга от дефлацията

Положителни данни за ЕЦБ

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Потребителските цени в Германия неочаквано достигнаха ниво на растеж от 0% на годишна база през май въпреки очакванията за понижение от -0,1%. По този начин германската икономика успя да избегне дефлацията, а на месечна база цените в най-голямата икономика в Европа дори растат с 0,4%. Тази стойност също е над очакванията за ръст от 0,3%.

Макар и подобрението да не е голямо, това е един от признаците, че перспективите пред инфлацията в еврозоната започват да се подобряват, пише Bloomberg. На 2 юни предстои среща на ЕЦБ, като от нея не се очаква промяна в курса на паричната политика. От по-голямо значение ще бъде пресконференцията на Марио Драги след края на заседанието на европейската парична институция.

През март ЕЦБ увеличи обема на програмата за количествени облекчения с 20 млрд. евро до 80 млрд. месечно.

На 31 май, вторник, ни очакват и последните прогнози за икономиката на еврозоната. В същото време заместник-гуверньорът на ЕЦБ Витор Констанцио каза през миналата седмица, че е оптимист за това ЕЦБ да постигне целта си за инфлация от 2% до 2018.

Утре, 31 май, ни очакват и данни за инфлацията в еврозоната, като по-високата инфлация в Германия може да даде отражение на ценовото равнище в еврозоната като цяло.

Последни новини
Още от Новини