Франция посегна към стратегическите резерви гориво

Премиерът Валс няма да оттегли закона въпреки протестите, затворили рафинерии.

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Франция започна да ползва гориво от стратегическите запаси заради недостига, предизвикан от стачките в рафинериите.

Търсенето на гориво от шофьорите се повиши три пъти над нормалното ниво във вторник, 24 май, но Франция има достатъчно запаси, за да удържи дори ако стачките продължат със седмици - каза министърът на транспорта Ален Видали по iTele, цитиран от Bloomberg. Проблемът не е в доставките, каза той.

Петролните компании докараха стотици цистерни да превозват дизел и бензин до бензиностанциите в страната, които пресъхнаха заради смущения в доставките от рафинериите или пълното им затваряне.

В сряда, 25 май 2016 Exxon Mobil Corp съобщи, че рафинерията му Gravenchin работи нормално и може да транспортира гориво, докато на други места стачниците блокира инсталациите в опит да спрат преработката.

 

Трудова реформа

Работниците протестират срещу плановете на президента Франсоа Оланд да промени трудовото законодателство, за да намали заплащането за извънреден труд и да улесни уволнението на служители.

Правителството смекчи предложението за реформи след февруари, когато го представи за пръв път, но синдикатите от CGT искат промените да бъдат отменени, пише Bloomberg.

 

Няма да отстъпим: Валс

Премиерът на Франция Манюел Валс отрече възможността "да се постави по въпрос" член 2 от проектозакона за труда, който е един от най-оспорваните. Валс повтори, че текстът няма да бъде оттеглен.

Веднага щом се върна в Париж след тридневно пътуване до Близкия Изток, Валс каза в парламента, че "CGT не пише законите в страната", съобщи АФП.

 

Как се справят французите

Споделено пътуване.

Компанията за споделено пътуване с електромобили Airlib регистрира стотици нови абонати в Париж и Бордо. 10% от служителите на железниците SNCF участват в стачката. Скоростните влакове TGV се движат 3 от всеки 4. Регионалното метро в Париж - 2 от всеки 3 влака.

 

Приоритетен достъп.

Конфедерацията на медицинските синдикати CSMF поискаха членовете им - лекари на свободна практика - да бъдат изключени от ограниченията за зареждане.

 

Забрана за пълнене на гориво в туби.

В някои департаменти презапасяването бе забранено. Renault пусна реклама на новия си електромобил Zoe, иронизирайки кризата с горивата.

 

Още протести

На 25 май в 21ч. трябва да започне 24-часова стачка в АЕЦ в Ножан-сюр-Сен по решение на синдиката на миньорите и енергетиците в CGT.

Авиодиспечерите от синдиката USAC-CGT във Франция обявиха четиридневна стачка на 3, 4 и 5 юни. Окончателното решение ще се вземе на 31 май.

Четете още: Докога ще стигнат запасите на гориво във Франция?

Последни новини
Още от Новини