Изненадващо влошаване на инвеститорското доверие в Германия

Индексът ZEW спада с 4,8 пункта до 6,4 пункта през май

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След два поредни месеца на подобрение през май изненадващo инвеститорското доверие в Германия се понижава, сочи проучването на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW). Индексът спада с 4,8 пункта до 6,4 пункта през май. През април индикаторът достига 11,2 пункта. Пазарните очаквания бяха за ръст до 12 пункта, съобщава Investor.bg.

Така за първи път от три месеца има понижение, а инвеститорите се чувстват несигурни на фона на редица глобални рискове, като възможността за Brexit, пояснява ръководителят на центъра проф. Ахим Вамбах. 

В своето проучване ZEW включва анализатори и институционални инвеститори, които да оценят икономическата ситуация в Германия, както и да споделят очакванията си за идните месеци.

Оценката на участниците в проучването на актуалната ситуация в Германия се повишава. Подиндексът отчита повишение от 5,4 пункта до 53,1 пункта (47,7 пункта месец по-рано).

Очакванията на пазарните експерти за развитията в еврозоната също се влошават. Този показател спада с 4,7 пункта и достига 16,8 пункта през май.

Измерителят за актуалната ситуация в еврозоната обаче расте с 2,9 пункта до -9,2 пункта. 

ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) публикува индекса на икономическите очаквания всеки месец. В изследването участват до 350 финансови експерти, а индикаторът отразява разликата между дела на анализаторите, които са оптимистично настроени, и тези, които са песимисти за очакваното икономическо развитие на Германия през следващите шест месеца. Положително число означава, че дялът на оптимистите е по-голям от този на песимистите, и обратно.

В сряда, 25 май, излизат други изследвания от Германия. Едното е на Института за икономически изследвания (Ifo). Индексът му за бизнес климата се основава на оценките на компаниите за актуалната ситуация в икономиката и перспективите за следващите шест месеца. Фирмите участници в анкетата са около 7000 и са от сферите на производството, строителството, търговията на едро и дребно. През април бизнес климатът според Ifo изненадващо се влоши. 

Освен това ломпанията за маркетингови проучвания GfK ще публикува данни за потребителското доверие в страната.

Брутният вътрешен продукт на Германия нараства през първото тримесечие с 0,7 на сто спрямо предходното тримесечие, съобщи по-рано във вторник Федералната статистическа служба. По този начин базираната във Висбаден статистическа служба потвърждава първоначалната оценка за най-силното увеличение от две години насам.

Последни новини
Още от Новини