Посещението на Обама във Виетнам - сигнал за Китай

Президентът на САЩ ще остане във Виетнам 3 дни

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Американският президент Барак Обама започна обиколката си в Азия от Виетнам, където ще остане три дни, преди да замине за Япония на срещата на лидери на стрнаите от Г7.

Посещението на държавния глава на САЩ има няколко интересни нюанса, като първият от тях е дългият престой във Виетнам, където освен столицата Ханой ще посети и Хошимин.

Визитата във Виетнам се коментира освен като опит за заздравяване на връзките и партньорството между двете страни, се тълкува и като сигнал към Китай, че САЩ следи ситуацията в Южнокитайско море и стои зад съюзниците си. Китай и Виетнам имат спорове по отношение на територии в Южнокитайско море.

Американският държавен глава вдигна военното ембарго срещу Виетнам, т.е. страната вече ще може да купува оръжия от САЩ. Ембаргото беше в сила в продължение на 50 години.

В Япония Обама ще се превърне в първия американски президент, който ще посети Хирошима, след като в края на Втората световна война САЩ пусна атомна бомба там.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини