Санкции грозят Испания

Страната не отговори за пореден път на целта за бюджетния си дефицит

Санкции от страна на ЕК грозят Испания, заради невъзможността на страната да изпълни поставените цели за ограничаване на бюджетния дефицит, който регистрира години наред, предаде Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Еврокомисарите ще се срещнат днес, 18 май, за да обсъдят предприемането на действия след като временното правителство на Мариано Рахой за поредна година не успява да отговори не само на изискванията за реализиране не дефицит от под 3%, а дори не успява да го свие в по-широките граници, допуснати от ЕК в специалния случай на Испания.

Моментът на тези евентуални действия е деликатен, след като Испания подготвя втори избори в страната за последните 6 месеца.

Сред санкциите, които ЕК може да наложи на Испания, са завръщането на инспектори от ЕС в Мадрид и дори глоба. Решението обаче може да бъде отложено, за да не повлияе на изборния вот.

ЕК вече три пъти разхлаби бюджетните правила за Испания от 2009 насам. Въпреки това през 2015 страната реализира бюджетен дефицит от 5,1% вместо поставената от ЕК граница от 4,1%, което заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис определи като „обем, който не може да се пренебрегне“.

Когато през 2009 Испания влезе в Процедурата по прекомерен дефицит на ЕС страната получи срок до края на 2012, за да понижи дефицита си до под 3%. Въпреки това, че срокът беше удължен през 2009, 2012 и 2013 задължението все още не е изпълнено.

ЕК прогнозира, че Испания отново няма да отговори на целта за бюджетен дефицит и през 2016. Самият Мариано Рахой, който е временен премиер на страната преди новите избори също призна, че няма да успее да отговори на изискванията през 2016, но ще го направи през 2017.

Испания може да се превърне в първата държава, която да получи санкции за това, че не отговаря на целите си за дефицита, след като страни като Франция, Италия и Португалия също не отговарят на правилата, но са получавали само предупреждения.

В същото време финансовият министър на Каталуния Ориол Хункерас каза, че е готов да преговаря с европейските институции и че невъзможността да се постигнат целите за бюджетния дефицит са нереалистичните изисквания по региони. Дефицитът на Кталуния за миналата година стигна 2,7%, което е най-много от всички автономни области в Испания, а освен това и доста над изискването на финансовия министър на страната за дефицит от под 0,7%. За сметка на това Каталуния отбеляза икономически растеж от 3,4% през 2015.

Политическата несигурност в страната за сметка на това може да се отрази негативно на растежа на икономиката, като по оценка на BBVA испанската икономика ще нарасне с 2,7% през тази година и през 2017, което представлява спад от 3,2% ръст, регистриран през миналата година.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини