Експозициите към британски акции на 8-годишно дъно

Причината е вероятността Великобритания да напусне ЕС

Флаговете на ЕС и Великобритания се веят в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Флаговете на ЕС и Великобритания се веят в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Експозициите към британските акции падат до най-ниското си ниво от ноември 2008 г., докато фонд мениджърите избягват британските активи заради страховете, че евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) може да разруши икономиката на страната, предава Investor.bg, цитирайки MarketWatch. 

Месечно проучване на американската банка Bank of America Merrill Lynch показва, че все повече от глобалните инвеститори смятат, че британските акции ще се представят зле, а 20 на сто от анкетираните мислят, че паундът е подценен. 

„Brexit се разглежда като най-големия риск за световните пазари“, коментира банката. 

Фонд мениджърите смятат, че напускането на Великобритания на ЕС ще представлява по-голяма заплаха от девалвацията и просрочените задължения в Китай, политическото напрежение в САЩ и геополитическите кризи по света.

Друг извод от анкетата на Bank of America Merrill Lynch показва, че фондмениджърите увеличават дела на своите пари в кеш от 5,4 на сто до 5,5 на сто през април - рекордно високо ниво.

Страховете, че британците ще подкрепят „напускането“ на лагера на референдума на 23 юни вече удариха британската икономика и нейната валута. „Паундът се обезцени с 5% спрямо долара през последните шест месеца“, обяви Централната банка в доклада си за тримесечната инфлация през миналата седмица.

Икономическият растеж през първото тримесечие се забави до 0,4% от 0,6% през последното тримесечие на 2015 г., което е частично отражение от напрежението в световната икономика, както и на несигурността около гласуването за бъдещето на кралството в ЕС.

Въпреки че 71% от инвеститорите смятат, че Brexit е „малко вероятен“ или „изобщо не е вероятен", големият спад през този месец предполага, че се подготвят за най-лошото“, коментират анализатори. 

За BofAML обаче това поведение на фонд мениджърите е сигнал и за покупки. Според нейните вътрешни алгоритми сигнал за покупки има, когато делът парите в брой скочи над 4,5%. 

Последни новини
Още от Новини