Изненадващо забавяне на инфлацията във Великобритания

Базисната инфлация се забавя до 1,2% през април

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ръстът на потребителските цени във Великобритания неочаквано се забавя през април за пръв път от септември. На инфлацията натежават понижените цени на самолетните билети и на дрехите и довеждат стойността й до 0,3% на годишна база миналия месец, предаде Investor.bg.

През март инфлацията беше 0,5% и пазарните очаквания бяха тази стойност да се запази.

На месечна база потребителските цени в Обединеното кралство се повишават с 0,1 на сто на фона на очаквания за ръст от 0,3 на сто. През март инфлацията на годишна база беше 0,5% - най-високото ниво от над една година.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на горивата и хранителните продукти, се забавя повече от очакваното от 1,5% през март до 1,2% през април. Анализаторите прогнозираха стойност от 1,4%. 

„Основната причина за спада е понижение в цените на самолетните билети, които през март поскъпнаха рязко заради по-ранните Великденски празници“, казва Джеймс Тъкър, директор на звеното за изследване на инфлацията в Националната статистическа служба. „След пет месеца постепенно покачване на инфлацията виждаме забавяне на потребителските цени“, допълва той.

През април самолетните билети поевтиняват с 14,2%, а дрехите – с 0,4 на сто на месечна база.

Месец по-рано се наблюдаваше ускорение на инфлацията, тъй като сезонните промоции изтекоха и това даде стимул на цените на дрехите. Билетите пък поскъпнаха, тъй като Великден се падна през март – по-рано от миналата година. И двата ефекта отслабват през април, поради което ръстът на потребителските цени се забавя.

Английската централна банка очаква инфлацията да се ускори по-късно тази година заради поевтинелия паунд, който прави вносните цени по-високи и оказва натиск над британския бизнес. Лирата отслабна с около 9% от ноември до сега. Освен това от февруари досега цената на петрола се повиши с около 75% от дъното, което достигна през февруари.

Централната банка очаква инфлацията да бъде 0,9% до началото на четвъртото тримесечие тази година и 1,3% през първите три месеца на 2017. Според регулатора ръстът на потребителските цени ще достигне целевото ниво от 2% през второто тримесечие на 2018.

Тези прогнози бяха направени при презумпцията, че британците подкрепят оставането в Европейския съюз на референдума на 23 юни.

Последни новини
Още от Новини