Европейската икономика бележи 0,5% ръст

Германия води еврорастежа, а гръцката икономика се представя най-слабо

Флаговете на ЕС във Франкфурт, Германия преди началото на строежа на централата на Европейската централна банка, 19 май 2010. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg Флаговете на ЕС във Франкфурт, Германия преди началото на строежа на централата на Европейската централна банка, 19 май 2010. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Ръстът на Еврозоната претърпя съвсем лека ревизия, въпреки Германия. Икономиката на региона нарасна с 0,5%, вместо прогнозираните 0,6%, като Германия води евро-растежа, а гръцката икономика се свива най-много.

Икономиката на Еврозоната е нараснала малко по-малко от първоначалните очаквания за първото тримесечие, макар импулсът да бе най-бърз от една година насам, пише Bloomberg.

Германия, най-голямата икономика в Еврозоната, се представи по-добре от прогнозите и еврорегионът отбеляза ръст от 0,5% през първите три месеца на годината. Първоначална оценка бе за 0,6 на сто. Ръстът, който зоната отбелязва в сравнение със същия период на предходната година е 1,5 на сто.

"Ръстът е малко по-слаб от очаквания, но въпреки това е добър", каза Марко Вали, главен икономист за Еврозоната в UniCredit Bank, Милано. "Моето усещане е, че имаше някои временни фактори, които подкрепиха растежа през тримесечието, но основната тенденция е малко по-мека".

Ръстът в Германия се ускори с 0,7%, достигайки най-висок темп от две години насам. Това надхвърли очакванията на икономистите, направени в изследването на Bloomberg. Италианската икономика отбелязва ръст от 0,3 процента, а датската - 0,5. 

Германия се възползва от рекордно ниската безработица, подкрепена от потребителското търсене, докато стимулите на Европейската централна банка помогнаха за цикличното възстановяване в Еврозоната като цяло. Но разминаването в резултатите на целия блок подчертава предизвикателството за политиците, да дадат тласък на икономиката при този неравномерен растеж и да съживят инфлацията, която отново е паднала под нулата. Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че перспективите за растеж остават "по-скоро неблагоприятни."

Последни новини
Още от Новини