Pfizer забрани продуктите му да се използват за изпълнение на смъртни присъди

Мярката спира последния източник на доставки на пазара на продукти, използвани за екзекуции

Лабораторията на Pfizer в Ню Йорк. Photographer: Daniel Barry/Bloomberg News Лабораторията на Pfizer в Ню Йорк. Photographer: Daniel Barry/Bloomberg News

Най-голямата американска фармацевтична компания, Pfizer обяви на 13 май 2016, че е взела мерки никой нейн продукт да не се използва за смъртоносната инжекция при изпълнение на смъртни присъди, съобщава АФП.

"В момента сме в процес на въвеждане на специфични ограничения, част от протокола на смъртоносната инжекция в някои щати", обяви на сайта си групата.

"Pfizer твърдо се противопоставя на използване на продуктите й при изпълнение на смъртни присъди".

Мярката спира последния източник на доставки на пазара на продукти, използвани за екзекуции. Двайсетина европейски и американски компании вече въведоха подобни ограничения, пише NYT. В списъка е включен пропофолът, предизвикал смъртта на Майкъл Джаксън. Други вещества, предмет на ограниченията: панкурониев бромид, калиев хлорид, мидазолам, хидроморфон, рокурониум и векурониум.

Продажбата на седемте продукта ще бъде ограничена до група търговци, дистрибутори и клиенти с изричното условие, че няма да се препродават на правораздавателните органи за използване в смъртоносните инжекции. Pfizer съобщава, че продава продуктите си, защото вярва, че позволяват да спасят или подобрят живота и единствено за целите, посочени на етикета.

Според М. Фоа, представител на правозащитната организация Reprieve сега щатите, в които смъртната присъда е в сила "трябва да се обърнат към нелегалния пазар, ако искат да получат медикаментите, нужни за смъртоносната инжекция", цитира NYT.

Pfizer обяви печалба за първото тримесечие на 2016, която надхвърли очакванията.

 

Последни новини
Още от Новини