КФН обясни как ще прави стрестестовете

Резултатите трябва да са готови до 14 и 15 октомври 2016

Част от методологията на стрестестовете за пенсионните дружества. КФН. София 2016. Част от методологията на стрестестовете за пенсионните дружества. КФН. София 2016.

КФН пусна процедурите на стрестестовете, на които ще бъдат подложени застрахователните и пенсионни дружества в България, съобщава Investor.bg.

Независимите външни проверяващи ще анализират портфейлите на всички дружества според международните одиторски стандарти, КСО, наредбите на КФН, БНБ и рамката Платежоспособност II. Окончателните доклади ще се представят до 14 октомври 2016 /за пенсионните дружества/ и 15 октомври 2016 /за застрахователните компании/.

Одиторите трябва да подадат информация за показателите КИП, МКИ и граница на платежоспособност (налична и изискуема) за всеки застраховател.

Комисията за финансов надзор ще дава разяснения по методологията за проверяващите пенсионни фондове два пъти седмично по мейл, а за проверяващите застрахователите - без ограничения.

КФН публикува на сайта си и образците за подаване на информация за крайните резултати.

Целият анализ на Investor.bg

"Предстоящите стрес тестове в застраховането са положителен фактор", каза Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ, в предаването Светът е бизнес на 13 май.

Последни новини
Още от Новини