Tesla влиза с летящ старт в премиум класата

Защо Mercedes и BMW трябва да се плашат от масовите автомобили на Tesla

Клиенти на Tesla, докато чакат на опашка, за да резервират Model 3 пред Tesla Motors Inc. 31 март 2016. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Клиенти на Tesla, докато чакат на опашка, за да резервират Model 3 пред Tesla Motors Inc. 31 март 2016. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Audi, BMW, Mercedes-Benz и Porsche отдавна доминират премиум класата автомобили в света, което направи Германия дом на някои от най-печелившите марки в автомобилната индустрия. Но Tesla Motors, със своя електрически автомобил Модел 3, изкуши 325 000 кандидат-купувачи да оставят по $1 000 депозит за покупка. И то само по време на едноседмичния си дебют през април. Това хвърля тъмни сенки в безоблачното небе на автомобилните гиганти, което Lexus на Toyota не успя да направи.

Докато параметрите на Модел 3 – изминаване на 200 мили с едно зареждане, стартова цена от $35 000 – го нареждат в средната класа на General Motors, при Chevrolet Bolt, главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск заяви, че за неговия най-достъпен автомобил трябва да се мисли, като за конкуренция на луксозния клас автомобили, като Серия 3 на BMW или Audi A4.

Търговските данни за автомобили показват, че изказването на Мъск е по-скоро основателно, отколкото просто перчене.

Купувачите на Tesla си поръчвали главно германски луксозни автомобилни марки. Повече от всеки друг вид коли, преди да вземат решение за покупка на модел на Tesla. Това сочат изследванията на Edmunds.com. Почти 30 процента са почитатели на BMW, около 20 на сто на модели на Audi и Mercedes, и 12 процента - на Porsche, сочи Edmunds. Ако сравним тези цифри с дела на почитателите на Dodge, които са по-малко от 6%, става ясно, че германски марки са най-уязвими към клиентско дезертьорството, докато Tesla извисява ръст.

Последни новини
Още от Новини