Колко спечелиха най-богатите бразилци през 2016

Отрази ли се ръста на бразилските акции на богатството на милиардерите

Петимата най-богати бразилци и състоянието им към 13 май 2016. Графика: Bloomberg TV Bulgaria Петимата най-богати бразилци и състоянието им към 13 май 2016. Графика: Bloomberg TV Bulgaria

На фона политическата несигурност в Бразилия бразилските милиардери са едни от най-печелившите от началото на 2016, като състоянието на най-богатите бразилци расте средно с 12,3% спрямо 1,2% за милиардерите в световен мащаб, показва справка с индекса на Bloomberg за 400-те най-богати души в света. Но дали това се дължи главно на факта, че бразилската фондова борса тръгна сериозно нагоре през 2016 и нейният основен индекс е вторият най-добре представящ се от началото на годината с ръст от над 38%?

Най-богатият бразилец Хорхе Леман – споделя контрола над AB InBev – най-големият произвидител на бира в света – с партньорите си Марсел Тейес и Бето Сикпира. Тримата притежават и Burger King. В Бразилия са собственици на ретийлъра Americanas и на строителната компания Sao Carlos. Той добавя към състоянието си $1,7 млрд. и то достига $29 млрд.

Акциите на Sao Carlos са поскъпнали от 23 реала на акция до 27,70 реала на акция. Най-много за увеличаването на богатството на Леман обаче допринесе инвестицията в компанията за хранителни продукти Kraft Heinz, чиито акции поскъпнаха от $72,76 на акция до $86,34 от началото на годината.

Любопитно за Леман е, че живее в Швейцария след като през 1999 се опитват да отвлекат децата му. Освен това той преживява сърдечен удар през 1994.

Жозеф Якуб Сафра – вторият най-богат бразилец обаче губи над $560 млн. от началото на годината. Той контролира глобалната банкова империя Safra. Базираната в Сао Пауло Banco Safra е 9-тата най-голяма банка в Бразилия.

През годината Сафра беше разследван по обвинения, че е подкупил данъчни одитори с над $4 млн., за да плати по-малко глоби за неплатени данъци. Състоянието му към 13 май е $14 млрд.

Марсел Херман Тейес – един от тримата големи партньори бразилци, които стоят зад AB InBev – най-големият произвидител на бира и Burger King. Неговото състояние нараства с близо милиард долара и достига 14 млрд. от американската валута. Любопитно около него е, че се издига от обикновен чиновник до главен трейдър в инвестиционната банка на Леман. Като главен изп. директор на Brahma е подканвал служителите си да носят дънки.

Карлос Алберто Сикпира – третият голям партньор – започва първата си брокерска компания на 17 години, като я продава година по-късно. Агресивният му стил на водене на преговори му спечелва прякора Трактора. Той добавя $714,2 млн. към състоянието си, което достига $11,7 млрд. 

Едуардо Луис Саверин е съосновател на най-голямата социална мрежа в света – Facebook - и петият най-богат бразилец. Основна част от богатството му е в акции на Facebook, които поскъпнаха с около 15% от началото на годината до $120,28 на акция. По този начин състоянието на Саверин се увеличава до $6,5 млрд. От 2009 живее в Сингапур.

 


 

Последни новини
Още от Новини