Печалбата на UniCredit над очакванията, но със спад

Акциите на банката поскъпнаха

UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Печалбата на най-голямата италианска банка – UniCredit – регистрира спад в печалбата за първото тримесечие в размер на 21%, като регистрира по-ниски приходи и разходи. Провизиите за лоши кредити спадат, но въпреки това сериозният спад в печалбата е налице.

Нетната печалба на банката пада до 406 млн. евро от 512 млн. евро година по-рано, показват официалните финансови резултати на базираната в Милано банка.

Въпреки това  UniCredit е поредната банка в Европа, чийто печалби надхвърлят очакванията на анализаторите. Тя бяха за ръст в печалбата от 297 млн. евро.

По подобие на други големи европейски банки, главният изпълнителен директор на  UniCredit Федерико Гизони съкращава хиляди служители, ограничава рисковете и продава активи, за да подкрепи рентабилността, докато печалбите от депозити и заеми се понижават.

Освен това  UniCredit е италианската банка с най-малък капиталов марж, показва преглед на капиталовата адекватност на банките в страната за 2016. Отношението за капиталова адекватност на капитала от първи ред пада до 10,5%, като според последните банкови регулации то не трябва да пада под 10%.  

Веднага след публикуването на данните акциите на компанията поскъпнаха с 4,4% на борсата в Милано. Ценните книжа на банката обаче поевтиняха с 38% от началото на годината.

 

Последни новини
Още от Новини