Vivacom и Mтел с допълнителен спектър за 4G/LTE услуги

Допълнителните честоти ще позволят предоставянето на по-високи скорости на мобилния интернет

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Мтел и Vicacom получиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разрешение за ползване на допълнителен спектър за 4G/LTE услуги в обхват 1800 MHz, обявиха от компаниите, съобщава Investor.bg

С тази инвестиция Vivacom увеличава честотния си спектър на 30 MHz (2х15 MHz) в обхвата на 1800 MHz и вече има общо 82.4 Mhz.

От Мтел съобщават, че документът е получен официално днес от главния изпълнителен директор на телекома Александър Димитров, като е била връчена от председателя на КРС Веселин Божков. Благодарение на новия честотен ресурс максималната скорост на мобилния интернет на компанията достига до 130 Mbps.

И двата оператора твърдят, че допълнителните честоти ще позволят предоставянето на по-високи скорости на мобилния интернет. За ползването на допълнителен честотен ресурс Мтел и Vivacom са платили по над 12 млн. лева.

Високоскоростният обмен на данни, който ще бъде постигнат, ще подпомогне нововъведенията, свързани с предлагането на LTE услуги, коментира Божков. По думите му това е определящ пазарен фактор за ускоряване темпа на развитие на мобилните мрежи.

В момента 4G мрежата на Мтел покрива 75 на сто от населението на България, като компанията планира до края на годината да добавя непрекъснато нови населени места, увеличавайки своето покритие.

От оператора припомнят, че клиентите му, намиращи се в район с покритие на 4G, могат да ползват услугата безплатно до 31 юли. За целта са им необходими устройство с операционна система и SIM карта, поддържащи 4G.

Вчера Теленор България обяви, че също е получила разрешение от КРС за придобиване на допълнителен честотен спектър от 2x5 MHz в обхвата 1800 МHz и вече ползва общо 30 MHz (2х15) в този обхват. Мобилният оператор обяви още, че изцяло е изплатил дължимите лицензионни такси от над 7 млн. лева и в близките дни ще пристъпи към усвояването на допълнителен честотен ресурс.

Последни новини
Още от Новини