Как Северна Корея посреща чуждата преса преди конгреса

Репортаж от Пхенян

Кореспонденция на Том Макензи от Bloomberg от Пхенян.Северна Корея Кореспонденция на Том Макензи от Bloomberg от Пхенян.Северна Корея

Репортаж от Северна Корея на Том Макензи, Bloomberg News на 4 май 2016. Том Макензи разговаря с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг.

 

Каква е атмосферата в Южна Корея?

Практически сме ограничени от нашите севернокорейски домакини. Хората, с които говорим казват, че много се вълнуват от конгреса, който започва на 6 май и цялата столица се готви за събитието.

Има знамена, уличите се почистват и в целия град има силна охрана.

 

Там сте за конгреса - какво ви казват? Това е първият работнически конгрес от 1980?.

Така е, първият конгрес от 36г.

Някои анализатори казват, че това е пример за намеренията на президента Ким Чен Ун, който иска да рестартира официалните процедури на партията. Неговият баща не го правеше навремето, но имаше много титли.

Сега синът му формализира процеса и ние се опитваме да разберем каква му е икономическата стратегия. Ядрената програма, разбира се, ще бъде в центъра на вниманието.

Ким Чен Ун направи два ядрени теста и редица изпитания с ракети само в последните няколко седмици.

Надяваме се да получим някакви индикации за икономическите му намерения. И да научим кого избрал да го подкрепи във властта - очакваме да видим няколко нови лица.

Повечето детайли ще станат ясни едва седмици, дори месеци след конгреса.

 

Очакваме някакви икономически планове, нали? Кажете ми как пътувахте от летището до хотела и колко внимателно ви следят, без да имате наложени официални ограничения да работите?

Ограниченията са много големи. На летището ни провериха цялото оборудване. Провериха лаптопите и дори флашките, за да се уверят, че не носим никакви материали, които са смятани за неподходящи тук.

Питаха ме дали нося някакви американски филми на лаптопа си.

След това бяхме експортирани с охрана до хотела, който бе избран вместо нас. Намира се на един остров в центъра на Пхенян. Трудно е да излезем и да разгледаме града, без да ни придружават постоянно.

Внимателно ни наблюдават. Правят ни графиците. Днес бяхме в една ферма, преди това в детска градина. Довечера се връщаме обратно в хотела. Надяваме се да видим някакви заводи.

Всичко това е избрано от домакините  , за да получим позитивна представа от Пхенян и Северна Корея.

 

Последни новини
Още от Новини