Аpple понесе нов удар в Китай

Производител на кожени изделия в Китай спечели съдебно дело за правото над името iPhone

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Китайският скандален подход към правата върху търговски марка донесе на Apple съкрушително поражение. Производител на кожени изделия може да продава своите продукти под името iPhone, независимо от факта, че Apple е защитил търговската марка iPhone в Китай още през 2002, съобщава Investor.bg

Apple даде на съд китайската компания Xintong Tiandi Technology за нарушаване на права върху търговска марка. Но съдът в Пекин отхвърли иска и позволи на компанията да продава чанти, портфейли и чантички за мобилни телефони с етикета iPhone. Обосновката на съда: На Apple по този начин няма да се причинят каквито и да е щети, тъй като никой в Китай не би допуснал погрешно, че продуктите, които Xintong продава, са произведени от Apple.

Със сигурност Apple може да разглежда това като комплимент към собствения отличителен дизайн на iPhone. Но компанията вероятно е по-скоро раздразнена, че „китайските производители започват да хитреят“, пише The Wall Street Journal. Американската служба за патенти и търговски марки оцени през 2014 стойността на марката Apple на около $124 млрд.

Производителят на кожени изделия защити бранда IPHONE като търговска марка в Китай през 2007 - в годината, в която Apple представи смартфона. Тъй като Apple произвежда компютри, а  Xintong - кожени изделия, китайските власти не са счели, че има вероятност от объркване. В Китай iPhone се продава от 2009. 

В своя сайт китайската компания сега говори за „победа на свободните пазари“ и предлага на Apple сътрудничество за „взаимоизгода". Един от мейл адресите, които Xintong дава за контакт, звучи така: info@iphone.vc.

Как може да изглежда това сътрудничество концернът от Купертино разбра още през 2012. Тогава Apple плати $60 млн. на китайската компания Proview, която бе регистрирала за себе си марката iPad в Китай и след шестмесечен процес издейства извънсъдебно споразумение с американците.  

Последни новини
Още от Новини