Златото надхвърли $1300 за тройунция за първи път от януари 2015

Месец май започва силно за жълтия метал

Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Златото продължава със силното си представяне и в началото на май. Жълтият метал надхвърли границата от $1300 за тройунция за първи път от януари 2015 насам заради спекулациите, че лихвите в САЩ и Европа ще останат ниски, което подкрепи търсенето за благородния метал.

Към 14:40 ч. българско време фючърсите на златото с доставка през юни се търгуват на ниво от $1302,50 за тройунция, като поскъпването за деня достига 0,93%.

Златото започна годината силно, след което имаше известен застой в цената му, но май месец отново стартира на висока скорост за благородния метал. Настроенията около по-разхлабена от очакваната парична политика в САЩ се отразиха негативно на долара и доведоха до по-добро представяне за активи като златото.

В същото време доларовият спот индекс на Bloomberg, измерващ стойността на долара спрямо 10 основни валути в световен мащаб, е на най-ниско ниво от май 2015. През последите години обаче май традиционно е силен месец за американската валута.

 

 

Последни новини
Още от Новини