Трудни времена за RBS

Нетните загуби на Royal Bank of Scotland за първото тримесечие се удвояват

Снимка:  Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Как ви изглеждат цифрите?

Не трябва да забравяме, че загубите на RBS всъщност не разкриват пълната картина. Това е една банка, която изпитва трудности вече осем години, още от началото на финансовата криза през 2008. Спадът в съотношението на базовия собствен капитал и доста сериозен, макар и не толкова колкото при банки като Barclays и HSBC, които са в обхвата между 11 и 12%. Но както разбрахме и от основната новина, RBS ще излезе с официално изявление, за да предупреди регулаторните органи във Великобритания и ЕС, че ще пропусне крайния срок в края на следващата година до когато трябваше да отдели своята дъщерна банка Willams&Glynn.

Припомнете ни историята с Willams&Glynn, защото дори във Великобритания името не е особено позната. Каква е историята?

Едно от условията RBS да бъде спасена през 2008 беше банката да намали дъщерните си фирми като TSP, за която хората може и да си спомнят, и клоновете от групата Willams&Glynn. Това е доста сложна процедура, защото RBS нямат надеждна компютърна система и те трябва да изградят една изцяло нова структура за това поделение и тогава да го отделят. А това отнема доста време и по него работят 5000 души и това им носи загуби от милиони всяко тримесечие. Но ако погледнем напред, има и друг проблем – инвеститорите се чудят кога ще получат дивидентите си.

Като говорим за дивиденти, именно натам трябва да обърнем поглед, защото там ще търсим някакво движение. Целият въпрос дали ще изплатят дивиденти е особено важен, защото това интересува и данъкоплатците.

Има няколко сериозни пречки и Willams&Glynn е само една от тях. Освен това те трябва да приключат едно голямо дело, заведено срещу тях в САЩ за злоупотреба с продажби на държавно гарантирани ипотечни книжа. Глобата за такава простъпка може да достигне 10 милиарда долара. Така че те искат да приключат това дело, да видят до къде ще се понижи капиталовият им буфер и тогава да видят дали могат да платят дивиденти на акционерите.


 


 

Последни новини
Още от Новини