Новите избори в Испания изглеждат неизбежни

Какви са очакванията за представянето на партиите на новите избори

Четирите най-големи политически сили в Испания, техните лидери, депутатските им места към момента и очакванията за резултатите им на евентуалните нови избори. Графика: Bloomberg TV Bulgaria. Четирите най-големи политически сили в Испания, техните лидери, депутатските им места към момента и очакванията за резултатите им на евентуалните нови избори. Графика: Bloomberg TV Bulgaria.

Новите избори в Испания вече изглеждат почти на 100% сигурни, ако не стане чудо. Крайният срок за сформиране на правителство изтича след дни - на 2 май, а последният опит за сформиране на кабинет удари на камък след отказ на пропазарната партия Гражданите - основният политически съюзник на Социалистическата партия по време на политическите игри след изборите.

Говорител на социалистите каза, че партията ще приеме 27 от 30 точки, записани в документ, под който са се подписали крайнолявата Подемос и някои други по-малки партии, казвайки, че може да бъде постигнато споразумение и с пропазарната партия на Гражданите. Още през февруари Граджаните и социалистите подписаха споразумение за обща програма, но двете партии нямат достатъчно депутати, за да сформират правителство.

Лидерът на Гражданите Алберт Ривера обаче веднага отказа предложението.

Новите избори вероятно ще се състоят на 26 юни, като ще добавят несигурност около европейските пазари на облигации.

Италианските облигации се търгуват по-скъпо от испанските през последните 9 месеца, въпреки че испанската икономика расте 3 пъти по-бързо от италианската.

На този фон и безработицата в Испания нарасна леко до 21% през първото тримесечие на 2016 спрямо 20,9% през предходното тримесечие. Икономистите очакваха прочит от 20,9%. Безработните испанци достигат 11 900. Покачването в безработицата обаче е нормално имайки предвид сезонните фактори, които традиционно се отразяват негативно на данните за първото тримесечие. Икономиката на страната обаче расте стабилно, като през 2015 БВП нарасна с 2,4%. Прогнозата на временно правителство на Мариано Рахой е през 2016 испанската икономика да нарасне с 2,7%.

Очакванията за безработицата са тя да отбележи спад до 19,9% през годината.

По отношение на изглеждащите неизбежни нови избори очакванията са двете водещи партии - Народната на Мариана Рахой и Социалистическата на Педро Санчез - да продължат да губят подкрепа. Очаква се те да спечелят съответно 118 и 84 депутатски кресла спрямо 123 и 90, получени на изборите през демекври. За сметка на това крайнолявата Подемос може да се коалира с Обединени леви, като заедно двете партии могат да получат 80 места, докато пропазарната партия Гражданите може да получи 46 депутатски места - с 6 повече спрямо получените на изборите през декември.

 

Последни новини
Още от Новини