RBNZ, Фед и BOJ - добрият, лошият и злият

Коментар на Кей Ван-Петерсен от Saxo Bank

BoJ, Токио. 15 март 2016.  Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg BoJ, Токио. 15 март 2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Това е изключително интересна аналогия – добрият, лошият и злият.

Мисля, че е доста просто -  Резервната банка на Нова Зеландия очакват намаляване на разходите, те поддържат много миролюбив тон и са с около 2,5 единици по-нагоре, откакто за последно промениха лихвите, така че те са добрите.

Лошият е Фед, защото никой не очаква нищо от тях, рискът определено ще се увеличи, ако възприемат агресивен тон, но имайки предвид основните рисковете, които съществуват през юни и юли, един от тях е Brexit. Така че можем спокойно да приемем, че изявлението им ще бъде неутрално или миролюбиво, а освен това ще е само изявление.

А злият определено е Японската централна банка. Мисля, че те са в ситуация „проклет, ако го направят и проклет, ако не го направят“. Мненията дали ще променят лихвените проценти са разделени и според мен и в двата случая те ще се опитат да разочароват.

 

Но какво количество стимули ще бъдат достатъчно за BoJ, защото е много трудно да се прецени как да удовлетворят пазарите?

Мисля, че това е основният въпрос, който всеки се пита, дори и Японската централна банка. Както вие и вашите зрители знаете, когато те одобриха третите количествени облекчения на 29 януари доларът спрямо йената беше около 118 йени за долар, дори 182, преди да се намесят. Имахме сериозен скок, а сега сме много по-надолу. Мисля, че в момента сме на нива под 112, което е много по-ниско и мисля, че това е знак за умора от тези количествени облекчения, за които говорим от толкова време.

Според мен Японската централна банка говори за 2 неща:

Първото е, че количествените улеснения са състезание, в което те нарастват лавинообразно. Всеки път трябва те да са с по-голям обем и да постигнат по-сериозни резултати. Сега те мислят на какво ниво трябва да се намесят, според мен то е между 100 и 105. Въпросът е в какъв размер да са те и какво различно нещо да направят.

Този път трябва да е нещо изключително, за да внесе реални промени.

 

Последни новини
Още от Новини