Най-богатият 1% във Великобритания плаща 27,5% от данъците върху доходите

5 млн. души в страната плащат най-високия данък – 40%

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-богатият 1% във Великобритания плаща 27,5% от подоходните данъци в страната. Това показват резултатите на доклад на Института за фискални проучвания(IFS), цитирани от Bloomberg. В същото време политиката на правителството постепенно да вдига границата, от която хората започват да плащат данъци върху доходите си, направи така, че вече 56,2% от пълнолетното население плаща подоходни данъци спрямо 65,7% през 2007-2008.

Донякъде промяната се дължи на дългосрочна тенденция. През 1978-79, най-богатият 1% във Великобритания е плащал 11% от общия данък общ доход. След това обаче с увеличаване на неравенството и пропорционално по-високия ръст в доходите на богатите, данъчната тежест в номинално изражение върху тях се увеличи.

„Един от изводите от това, че за все по-голям дял от общите данъци се разчита на по-малка група данъкоплатци, е че така данъчните постъпления стават по-непредвидими и рисковани. Данъчните приходи стават по-поддатливи на причините за ръста в доходите, като правят приходите в бюджета по-несигурни“, пише в доклада на Института за фискални проучвания.

Делът на хората, които плащат данъци на най-високия данък – 40% - се е увеличил от 3,9 млн. на 5 млн. души.

Последни новини
Още от Новини