Apple продават по-малко бройки и по-евтини iPhone

Коментар на Джереми Кан от Bloomberg

Представянето на новия Apple iPhone SE. Купертино, Калифорния, 21/3/2016.  Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Представянето на новия Apple iPhone SE. Купертино, Калифорния, 21/3/2016. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Когато погледнете положението при Apple, до каква степен анализаторите очакваха твърде много и до каква степен тази разпродажба в на акции е в резултат на значително понижение в продажбите на iPhone?

Да, има значително забавяне в продажбите на iPhone. Това е първият случай, в който те обявяват спад в продажбите на iPhone на годишна база. Освен това, те ги продават на по-ниска средна цена. Повече хора избират по-евтиния модел на телефона, отколкото най-новите и най-скъпи версии и това са лоши новини за Apple. Но всички компании трябва да се справят със забавяне на пазара на смартфони. Той просто не расте със същите темпове.

В същото време, Тим Кук се опита да бъде колкото се може по-оптимистичен. Дали инвеститорите не вярват, защото очакват пазарът да спадне значително?

Мисля, че Тим Кук се опитва да представи това като временен спад, но според мен много хора гледат на това като на траен спад, затова продават акциите на Apple.

Тим Кук каза, че Apple не са виновни, защото хората са купили прекалено много iPhone през предходните тримесечия. Как ще се отрази това на инвеститорите, сравненията се приемат по-лесно с напредването на годината.

Да, така е, но те предупредиха, че следващото тримесечие ще бъде трудно. Така че да, ако нагодите очакванията достатъчно, сравненията стават по-лесни, защото те имаха страхотна година през 2015. Така че има известна истина в думите на Тим Кук, но според мен инвеститорите са доста притеснени от цялостната макроикономическа среда и цялостния растеж на пазара на смартфони.

Едно от интересните неща, които Тим Кук каза, вчера е, че компанията, която винаги сама е правила всичко от нулата може би разглежда придобивания.

Да, мисля, че могат да започнат да придобиват компании, пазарът също разглежда тази възможност, вчера Тим Кук също намекна за подобно нещо. Това е голяма стъпка за Apple, защото това е компания, която винаги сама е правила продуктите си, разработвала е системите си и в общия случай са правили компонентите си, така че ако те започнат да купуват компании, това ще бъде голяма промяна.

Нека отново се върнем на iPhone. Все още не сме чули за нищо революционно, което новият модел ще има, за да предизвика нов цикъл на обновяване. В такъв случай, трябва ли Apple да създадат нещо ново до тогава?

Мисля, че много хора се притесняват от това, че компанията няма нов продукт, за който да знаем и който може да бъде пуснат през следващите две тримесечия. Всички се питат как ще предизвикат растеж на компанията и това е едно от притесненията, което натежава на акцията. Някои хора очакват и другите им странични проекти, като например колата, която Apple така и не потвърди. Може би това е нещо, което може да стане реалност, но ще бъде далеч в бъдещето. В момента двигателят на растежа са основно продажбите на телефони, а те не се справят особено добре.

 

Последни новини
Още от Новини