Очаква се ръст на M&A сделките в петролния и газовия сектор

Те са стимулирани от ниските цени на петрола

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ниските цени на петрола ще насърчат сливанията и придобиванията в газовата и петролната индустрия тази година, като доста компании ще бъдат принудени да избегнат фалита по този начин, смятат експерти от консултантската компания  A.T. Kearney.

Компаниите с частен капитал са вероятните купувачи, заяви Ричард Форест, глобален главен партньор за енергийните дейности на компанията, пише Bloomberg. Броят на петролните и газовите сделки отчита спад с 37% през 2015, а стойността им спада с 2,5% до 469 млрд. долара. Сделките за 2015 са водени от придобиването на BG Group Plc от Royal Dutch Shell Plc, и покупката на Williams Cos от Energy Transfer Equity LP. Тази година броят на транзакциите ще се повиши, но стойността им вероятно ще спадне, смятат анализаторите.

“Нивата на дълга са големи и до известна степен това ще задвижи вълната на сливания и придобивания.”, казва Форест. Дългът на петролните и газовите компании по света се е утроил до 3 трлн. долара през 2014 в сравнение с 2006.

Цените на петрола потънаха с близо 60% през последните 2 години, намалявайки силно печалбите на големите петролни компании. Тази година те ще се фокусират предимно върху продажбата на активи вместо закупуването, докато държавните петролни компании от Близкия Изток няма да са много активни, се посочва в доклада.

“Активността може да се засили в края на годината, движена от повече стабилност и евентуално по-високи цени на петрола”, казва Форест. Според него това ще подкрепи връщането на цените на петрола на по-високи нива и ще даде нужната увереност на инвеститорите да продължат сделките си.

Последни новини
Още от Новини