ЕС разделен от въпроса за държавния дълг

Германия и Холандия срещу Италия и Франция

Йерун Дайселблум, председател на Еврогрупата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Йерун Дайселблум, председател на Еврогрупата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Финансовите министри на страните членки на ЕС са разделени в мненията си по отношение на това дали да наложат ограничения на това колко държавен дълг могат да държат в балансите си банките. Германският финансов министър Волфганг Шойбле не намери единна подкрепа за искането си за промяна в правилата. 

Холандия излезе с 5 предложения за ограничаване на рисковете, появили се във връзка с натрупаните държавни дългове в балансите на банките в ЕС. Шойбле подкрепи инициативата, но други финансови министри се противопоставиха. Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан каза, че промени в правилата около държавния дълг, който могат да имат в активите си банките, могат да дестабилизират финансовата система, допълвайки, че проблемът е прекалено голям, за да може Европа да го реши сама. Подобно мнение изрази и френският му колега Мишел Сапин. 

„Не е изненада, че подкрепата за предложението на Холандия беше много различна, както и че ние изразихме силната си подкрепа за него“, каза Волфганг Шойбле. 

Въпросът с държавния дълг се превърна в сериозен политически дебат в Европа през последните месеци, след като Германия започна да настоява, че еврозоната трябва да понижи рисковете, пред които са изправени банките. Сред тях е нивото на държавния дълг в счетоводните им баланси, като въпросът трябва да бъде решен преди създаванетона обща система за гарантиране на депозитите, която да завърши т.нар. банков съюз. 

Двете възможности, които стоят на дневен ред, са ограничаване на нивото на държавен дълг, който банките имат право да притежават, или ограничаване на практиката голяма част от държавния дълг да се счита за безрисков. 

Държаният дълг е особено сериозен въпрос за Италия, където италианският държавен дълг представлява 10,5% от общите активи на банките. Средното ниво за еврозоната е 4,2%. 

 

 

Последни новини
Още от Новини