Инфлацията в Канада нахвърли прогнозите

Годишният ръст на цените през март е бил 1,3%

Снимка: Ben Nelms/Bloomberg Снимка: Ben Nelms/Bloomberg

Инфлацията в Канада се забавя през март, като евтините горива пращат ръста на потребителските цени на най-ниското му ниво от октомври 2015. Все пак стойностите са над пазарните очаквания, пише Investor.bg.

Инфлацията е 1,3% на годишна база през март, след като през февруари се ускори до 1,4 на сто, сочат данните на националната статистическа служба. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за ръст от 1,2 на сто.

Същевременно данните на Канадската централна банка за базисната инфлация, които изключват осем волатилни компонента, показват ускоряване от 1,9% до 2,1%, което надвишава целевото ниво от 2 на сто. Най-голям принос за стойността има ръстът в цените на месото. 

Ниските цени на горивата натежават най-много на общия индекс на потребителските цени, като се понижават с 13,6% на годишна база през март.

Когато бензинът се изключи от калкулациите, повишението при индекса на потребителските цени щеше да е 1,9% вместо 1,3%.

Канадците са плащали през март по-малко за дрехи и обувки. Дамските дрехи например са били с 1,8% по-евтини през март в сравнение със същия месец миналата година.

От друга страна, с 3,6% нарастват цените на хранителните продукти. Това повишение обаче е по-малко от ръста през февруари. Само ръстът на цената на месото се ускорява до 3,2% - най-резкия темп от четири месеца.

По-високите цени на хранителните продукти насърчават базисната инфлация, тъй като слабият канадски долар повишава цените на вносните продукти. Позитивните ефекти от валутния курс обаче се очаква да избледняват по-късно тази година с възстановяването на цените на петрола и оскъпяването на канадския долар. От друга страна, по-високите цени на енергията се очаква да насърчат общия измерител при достигането на целта от 2%.

Последни новини
Още от Новини