МВР ще се бори с кражбите на фирми

Няма официална статистика за размера на тези престъпления

Снимка: Ty Wright/Bloomberg Снимка: Ty Wright/Bloomberg

МВР планира провеждането на кампания за превенция срещу прехвърлянето на фирми на безимотни граждани. Целта е да се предотврати разрастването на тези практики.

Инспектор Ива Стоянова от Икономическа полиция обясни за БНР, че т.нар. "кражби на фирми" сега се третират и преследват като документно престъпление, но има предложение за отделянето на деянието в Наказателния кодекс, така че да се засили наказателното преследване и да се ограничи участието в такива схеми.

Няма официална статистика за размера на тези престъпления, посочи още експертът и разясни мотивите за участие в престъпната схема, предава Investor.bg.

„Заради все по-голямото обедняване на хората в кризисните години много от тях са принудени срещу заплащане да дадат личните си данни, дори да отидат при нотариус да се подпишат. Някои отиват на определени места и разписват документи, чието съдържание изобщо не познават”, посочи Стоянова. 

Промените в Търговския регистър и работата на нотариусите са насочени към ограничаване на злоупотребите и незаконното обсебване на имущество, добави още Стоянова.  Към лицата-посредници на злоупотребите с фирми също се предявява наказателнаотговорност независимо, че тя е по-малка, напомни тя.

Промените в Търговския закон по отношение на злоупотребите с търговски дружества предвиждат задължението за нотариално удостоверение на подписа и съдържанието на документи, с които се прехвърлят предприятия и дружествени дялове.

Наличието на тези реквизити задължително ще се проверяват от Агенцията по вписванията и при искане за вписване на решенията. Проверката ще се прави в Информационната система на нотариусите, до която служителите на Търговския регистър ще имат достъп. 

Последни новини
Още от Новини