Долната камара гласува за импийчмънт на Дилма Русеф

Гласуването влиза в Сената

Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

367 народни представители гласуваха „за“ импийчмънт на президента на Бразилия Дилма Русеф, като по този начин границата, необходима, за да влезе гласуването в Сената, беше надхвърлена сериозно. За да се случи това бяха необходими 342 гласа, т.е. с 25 по-малко.

В Сената е необходимо гласуването на половината плюс един народни представители, за да е принудена Русеф да слезе временно от поста си и да го отстъпи на вицепрезидента Мишел Темер. Това може да се случи до 15 дни, каза сенаторът Ромеро Джука.

Ана Едгъртън от Bloomberg News коментира новината:

Това ли е краят за президента Русеф?

Достигнахме магическото число – над 342 народни представители гласуваха „за“ импийчмънт. Всички чакаха да видят дали тази граница ще бъде достигната. До вчера правителството казваше, че ще успее да събере 172 гласа, за да отхвърли процедурата по импийчмънт. Вече обаче се знае, че това няма да се случи. Общо 367 народни представители от Долната камара гласуваха за импийчмънт на Дилма Русеф.

Може ли нещата да се обърнат в Сената, където ще отиде гласуването сега? Някои анализатори казаха, че ако Русеф загуби вота днес, ще бъде много трудно да избегне отстраняването си.

Точно така. Несъмнено битката в Сената ще е много трудна. Работническата партия със сигурност ще се бори в Сената и определено няма да се откаже сега, но ситуацията е трудна. Всички чакаха резултатите от гласуването в Долната камара, сега обаче битката ще се води в Сената.

Бразилските пазари отбелязаха ръстове през последните седмици заради очакванията, че вицепрезидентът Мишел Темер ще поеме президентския пост и ще донесе някаква промяна в Бразилия. Какво се говори за тези перспективи?

Пазарите гледат с одобрение на предложението на неговата Партия на бразилското демократично движение (PMDB). За него обаче също ще бъде трудно. Той ще поеме държава, чиято нация е разделена и макар и засега да изглежда, че има подкрепата на Долната камара, политиката в Бразилия постоянно се измества, така че няма гаранция, че съюзниците му ще са зад него и утре.

Вижте как приеха хората по улиците на Рио и Бразилия новината за вота на долната камара на Конгреса.

Целият коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини