300 хил. съкратени в Турция след повишената МРЗ

Това сочи доклад на Фондацията за проучване на икономическата политика в Турция

Работник чисти автобусна спирка в Истанбул Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Работник чисти автобусна спирка в Истанбул Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

След последното увеличение на минималната работна заплата в Турция 300 хил. работници в малкия и среден бизнеси загубиха работата си през януари, според нов доклад на Фондацията за проучване на икономическата политика в Турция (TEPAV), цитиран от Hurriyet Daily News.

Общо 379 000 души бяха съкратени през януари, от които 76 000 са жени, според доклада. Проуването на TEPAV сочи, че около 78% от спада в броя регистрирани работници са именно в МСБ. Тяхната обща заетост се понижи до около 11 млн. през януари, спрямо декември, спадайки с приблизителни 294 000.

Проучването разкри още, че общият брой МСБ се понижава с 30 000 за същия период, достигайки 1.7 млн.

Реалният сектор се изправи пред сериозни трудности през последната година. Отслабеният кешов поток и повишените фалити го доказва. Лошите кредити се покачват с 31% през изминалата година. В допълнение на тези проблеми последното увеличение на МРЗ може също да е изиграло роля в данните за заетостта в началото на годината, пише в доклада на TEPAV.

Турция повиши наскоро минималната работна заплата с 30% до 1 300 лири за около 8.5 млн работници. Правителството каза, че ще покрие 40% от разходите на бизнеса по това увеличие, което влезе в сила на 1 януари, но само за период от една година.

Бизнес лидерите предупредиха, че съкращенията ще започнат и някои заводи ще са принудени да затворят врати акйо условията не будат облекчени.

Заетостта нарасна само в една провинция от 81.

Най-високият брой съкратени служители през януари се наблюдаваше в най-населената турска провинция – Истанбул, като техният брой там е 63 000, според доклада на TEPAV. Исбанбул е следван от столицата Анкара, егейската провинция Измир и средиземноморската Анталия. От 81 провинции в страната заетостта нарасна само в югоизточната Ван в сравнение с предходния месец.

Имаше и понижение на регистрираните търговци и земеделци, според проучването. Броят регистрирани еднолични търговци спада с 25 000 до около 1.9 млн, като земеделските производители намаляват с 5 000 со 793 000.

 

За този период само държавните служители са се повишили с около 1 000 до 3.03 млн.

 

Броят на хората, чакащи одобрение за помощи при безработица скочи през януари с 38%, спрямо същия месец на предходната година, според доклада на TEPAV. 

Последни новини
Още от Новини