Саудитска Арабия няма да намали сама производството

Принц Мохамед бин Салман обяви, че позицията на Иран ще има ключово значение в Доха

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Саудитска Арабия няма да ограничи производството си на петрол освен ако останалите производители, включително Иран, не се съгласят на замразяване по време на срещата в Доха, заяви принцът на кралството.

Най-големият износител на суров петрол ще ограничи пазарния си дял до около 10,3-10,4 милиона барела на ден само ако и останалите страни са готови на споразумение, пише Bloomberg.

„Ако всички големи производители не замразят производството, ние също няма да го направим“, каза принц Мохамед бин Салман. „В този случай ще търсим всякакви възможности за продажба“.

Най-малко 15 страни, включително Саудитска Арабия и Русия, двата най-големи производителя на суров петрол, ще се съберат в Доха на 17 април, за да обсъдят възможностите за ограничаване на свръхпредлагането и стабилизиране на петролния пазар. Принц Мохамед обяви още, че позицията на Саудитска Арабия ще зависи от участието на Иран. В същото време иранският петролен министър отхвърли възможността за присъединяване към споразумението засега.

Руската позиция

Представител на руските власти заяви, че е възможно постигането на споразумение в Доха, независимо от позицията на Иран, чиито доставки на суров петрол са нараснали с повече от 600 000 барела на ден този месец.

"Ако не се постигне споразумение, ще има големи разпродажби на пазарите", смята Ед Морс, ръководител анализ на суровините в Citigroup Inc.

Кредитните рейтинги на повече от 10 страни производителки на петрол в развиващия се свят бяха поставени под наблюдение през март с възможност за понижение от Moody`s Investors Service. Списъкът включва: Русия, Казахстан, Нигерия, Ангола, Габон и 5 от 6-те държави от Съвета за сътрудничество в Залива – Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Катар.

Кредитоспособността на Саудитска Арабия беше понижена от Fitch след срива в цените на петрола. Рейтингът на кралството беше намален с една степен до АА-. Агенцията запази негативна перспектива, отразявайки възможността за още понижения.

Битката на другите

„Ако цените се повишат до $60 или $70, това би бил сериозен стимул за завъртане на колелото на растежа“, каза принц Мохамед. „Но тази битка не е моята битка. Това е битка на онези, които страдат от ниските цени на петрола“.

Сорт „Брент“ приключи на $43,10 за барел в петък в Лондон, възстановявайки се с повече от 50% от 12-годишното дъно през януари.

Срещата в Доха следва тази през февруари на Саудитска Арабия, Катар, Русия и Венецуела, на която четирите решиха временно да оставят производството си на нивата от януари. 

Последни новини
Още от Новини