Русия може да емитира вътрешен дълг

Страната е планирала до 3 млрд. долара чрез чужди заеми към бюджета си за 2016

Антон Силуанов, финансов министър на Русия. Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg Антон Силуанов, финансов министър на Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия може да емитира дълг на вътрешно ниво, ако не може да продава еврооблигации на чуждестранни инвеститори, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов в събота, цитиран от информационни агенции.

Русия е планирала до 3 млрд. долара чрез чужди заеми към бюджета си за 2016 г., което би било първото възползване на страната от чуждестранните дългови пазари откакто преди две години бяха наложени санкции върху Москва заради Украинската криза, пише Investor.bg.

По-голямата част от 25-те чуждестранни банки, поканени да участват в емитирането на еврооблигациите, обаче са отказали след предупреждения от САЩ и Европейския съюз (ЕС), че постъпленията от книжата може да бъдат ползвани за финансиране на ударените от санкции руски компании.

„Искаме да пробваме пазара, да участваме на пазара, така че инвеститорите да могат да видят нашето присъствие“, казва Силуанов, цитиран от информационна агенция Интерфакс.

„Да, има известна интрига по въпроса в момента, много банки ни отказват. Не затваряме обаче този прозорец на възможности“.

Силуанов добавя, че ако Русия продаде чужд дълг тази година, той ще бъде емитиран или в долари, или в евро, а продажбата ще се случи само, ако „качеството на инвеститорите“ е същото като при предишните случаи.

Русия привлече 6 млрд. долара и 750 млн. евро чрез еврооблигации през 2013 г., последното ѝ възползване на чуждестранните дългови пазари, преди анексирането на Крим в началото на 2014 г.

Силуанов казва, че няма бюджетна нужда отново да се навлезе в чуждестранните пазари, тъй като текущият платежен баланс е в добра позиция.

„Допълнителни капиталови входящи потоци от еврооблигации просто ще заздравят рублата още повече. Нуждаем ли се наистина от това? Не вярвам, че това всъщност е нужно“, казва още Силуанов.

Министерството обаче трябва да намери средства, за да помогне за запълването на бюджетния дефицит, който според прогнозите ще достигне 3% от брутния вътрешен продукт тази година.

Силуанов добави, че външният дълг може да бъде заменен със заемане от вътрешния пазарчрез издаване на държавни ценни книжа.

„Повече от способни сме да финансираме дълг на вътрешно ниво“, добавя той.

Последни новини
Още от Новини