Силен трус в Япония взе 9 жертви

Коментар на Брайън Фаулър от Bloomberg

Кадри от разрушенията на остров Кюшу след земетресението на 14.04.2016; снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кадри от разрушенията на остров Кюшу след земетресението на 14.04.2016; снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възможно ли е това да се отрази негативно на икономиката там?

Прекият ефект върху икономиката няма да бъде толкова сериозен. БВП на Кумамото заема малко над 1% от цялото БВП на страната, с малко по-голям принос към селското стопанство и риболова. В символичен смисъл префектурата е много важна. Кумамото се намира на остров Кюшу и е в състояние на упадък от известно време, както повечето от регионалните икономики в Япония. Те са част от увеличаващата се разлика между бедните и заможните, така че очаквам да видим отговор от премиера Абе, които да направи повече от това просто да намали влиянието върху икономиката.

Дали това ще увеличи бюджета там?

Отдавна предполагаме, че г-н Абе иска да прокара допълнителен бюджет. Знаем, че иска да го направи и мислим, че иска да стане преди срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Япония в края на май. В този смисъл, това е чудесна възможност под егидата на възстановяване на регионалната икономиката на Кумамото. Направихме същото с Тохоку преди 5 години, разбира се тогава щетите бяха много по-сериозни, но очакваме в следвщите няколко дни, министър-председателят Абе да обяви какви средства ще бъдат необходими за Кумамото.

Какво ще ни кажете за компаниите, които работят в тази част на Япония?

Има няколко начина да разгледаме компаниите в региона – такива като Honda, Sony, Tokyo Electron и Bridgestone, които имат фабрики там. Всички те бяха затворени от съображения за сигурност, а не защото са пострадали. Имаме причини да смятаме, че фабриките няма да бъдат затворени за дълго, но трябва да видим ефекта върху веригата от доставки. Знаем, че заводът на Bridgestone произвежда гумени маркучи за промишлени цели, както и че доставя за Kumatsu и Hitachi Construction. Акциите на тези компании спаднаха малко повече, отколкото пазарът като цяло, така че може би има притеснения относно веригата на доставки.

Още една новина идва от JR Kyushu. Компанията беше планирала продажба на акции през тази година. Вчера, влакът стрела в Кюшу е бил спрян, защото е дерайлирал поради земетресението. Така че ще видим дали тези планове на компанията ще бъдат отложени.

 

Последни новини
Още от Новини