Италианските богаташи в сектора на луксозните стоки загубиха милиарди

Френските им колеги се представят по-добре

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Забавянето в търсенето на луксозни стоки изглежда се отрази по-сериозно на италианските милиардери в бранша (Леонардо дел Векио, Джорджо Армани, Миуча Прада), отколкото на френските им колеги (Бернар Арно, Франсоа Пино, Ален Вертеймер). Тримата най-богати италианци в сектора губят средно по 11,5% от състоянието си от началото на 2016, докато средно състоянието на тримата най-богати французи в сектора на луксозните стоки расте с 3,4%.

Бернар Арно е президент на Louis Vuitton – най-големият производител на луксозни стоки. През 2015 приходите на компанията достигат 35,7 млрд. евро. Арно е 15-ят най-богат човек в света със състояние от $33,5 млрд. От началото на годината състоянието му се е увеличило с $1,6 млрд. Основна част от богатството на милиардера е в акции на Christian Dior – компанията, която притежава 40% от Louis Vuitton. От началото на годината акциите на Louis Vuitton са поскъпнали от 144,90 евро за акция до 152,65 евро на акция.

Louis Vuitton излезе с добри резултати при продажбите на бижута и часовници, които растат със 7% през първото тримесечие. За сметка на това има забавяне при кожените стоки.

Франсоа Пино е на 71 място по богатство в света, като разполага със състояние от $13 млрд. От началото на годината е изгубил $90,3 млн. Той е основател на компанията за спортни и луксозни стоки Kering, собственик на марки като Gucci и Puma. Компанията има приходи от 10 млрд. евро през 2014. От началото на годината акциите ѝ са поевтинели слабо от 157,95 евро за акция до 155,30 ерво за акция.

Ален Вертеймер е 82 по богатство в света с $11,8 млрд. От началото на годината е загубил $60,4 млрд. евро. Заедно с брат си е собственик на модна къща Chanel. Компанията реализира приходи от $7,5 млрд. през 2014.

Леонардо дел Векио е 40 по богатство с $18,2 млрд. Загубил е $3,8 млрд. от началото на годината. Основател и най-голям акционер в Luxottica – най-голямата компания за очила в света. От началото на годината акциите ѝ са поевтинели от $58,30 за акция до $48,51 за акция.

Джорджо Армани – 195 най-богат в света с $6,6 млрд. От началото на годината е загубил $399,2 млн. Съосновател и единствен собственик на базираната в Милано модна къща Giorgio Armani.

Миуча Прада остава на последно място със състояние от $3,1 млрд., което я оставя извън най-богатите 400 души на планетата, след като от началото на годината губи $1,9 млрд.

Prada SpA отчете най-ниските си печалби за последните 5 години заради намаляващото търсене в Азия. Те заявиха още, че е невъзможно да направят каквито и да било прогнози за тази година като така засилиха натиска върху изпълнителния директор Патрицио Бертели, да съживи марките на италианската модна компания. Нетният приход за годината е спаднал с 27% до 330, 9 милиона евро (376 милиона долара), заяви в доклад днес производителят на дамски чанти Miu Miu и обувките Church’s. Предвижданията на анализаторите са били за около 348 милиона евро. Печалбата не достигнала предвижданията в 11 от миналите 12 тримесечия.

Последни новини
Още от Новини