Какво да очакваме от срещата в Доха?

Коментар на Райън Чилкот и Мари Оуенс Томсен

Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Райън Чилкот от Bloomberg и Мари Оуенс Томсен, главен икономист в Indosuez Asset Management коментират възможните резултати от преговорите в Доха на 17 април.


Нека поговорим за това, което научихме през последните 2 часа. Как данните за запасите ще повлияят на преговорите в Доха.

Предполагам, че те леко ще изострят преговорите. Пренасищането със запаси продължава, от 536,5 млн. барела то се повиши с още 6 млн. барела, което е доста значителен скок. Това са само няколко часа за световното потребление, но е повече отколкото който и да е от икономистите, които попитахме прогнозираха. Мисля, че петролните министри на страните извън ОПЕК разбират, че пренасищането ще се задържи още половин или една година. Но получихме и данните за производството в САЩ, което също ще даде повод за притеснение. Цифрите показват, че то е спаднало с около 30 хил. барела, което го свали до символичната граница от 9 млн. барела на ден, което е добре. Но от друга страна, преди началото на шистовата революция, добивът беше от 5,5 млн. барела на ден. Когато говорим за пренасищане, се смята, че то е около 2 млн. барела дневно, така че тези 30 хил. барела дневно не променят много ситуацията. И предполагам, че ще влоши настроението на всички, които пристигат в Доха.

Те и без друго не са най-близките приятели. Мари, нека ви включим в разговора. Накъдето отиде петролът, натам отиват и акциите и настроенията, а до сега не сме виждали рецесия след ниски цени на петрола. $40 за барел, как ще коментирате ситуацията?

Мисля, че ще бъде добре, ако завършим годината на подобни нива. Знаем, че твърде високите цени на петрола не са положителни за световната икономика. Мисля, че предимствата за световната икономика от тези ниски цени на петрола не се подчертават достатъчно. Разбира се, че производителите страдат от тях, но в петролното уравнение има много повече хора, които са от страната на вноса и те печелят много. Така че ако не сме доволни от темпа на растеж, който виждаме днес, трябва да признаем, че той щеше да е още по-бавен, ако нямахме ниските цени на петрола.

Недоволството на производителите се чува все по-силно, нали? Райън, докато чакаме неделните преговори, чухме една изумителна новина от последните 24 часа, която сравняваше предложението за замразяване на добива с реалния добив на ОПЕК в момента. Изглежда, че в момента производството на картела е доста под нивата, на които искат да го замразят, без да са се договаряли за това.

Това е проблемът, тези хора знаят как да играят нечестно. Нивата, на които саудитците, руснаците, катарците се съгласиха да замразят добива през февруари бяха рекордно високи. А в момента като група добивът им е по-нисък. Попитахме група икономисти дали това ще има влияние върху добива и те казаха, че е малко вероятно. От друга страна е възможно да окаже влияние на цената, особено ако възникне спор между страните-членки. 

Последни новини
Още от Новини