Eвропарламентът даде зелена светлина на спешната помощ за бежанците в ЕС

Европейският парламент одобри първия транш от 100 млн. евро, част от новия спешен фонд в ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейските депутати дадоха зелена светлина на спешно финансиране, свързано с бежанците в Европейския съюз, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент. С 584 гласа „за“, 64 „против“ и 33 „въздържали се“ Европейският парламент даде зелена светлина на първия транш от 100 млн. евро, част от новия спешен фонд в ЕС, пише Investor.bg

Фондът беше предложен от ЕК в началото на март и чрез него през следващите три години ще бъдат разпределени общо 700 млн. евро. Средствата трябва да бъдат разходвани за храни, спешно здравеопазване, места за настаняване, хигиенни материали и за образование на мигрантите.

Спешната помощ ще се предоставя в тясна координация с държавите членки и организации, като агенциите на ООН, неправителствени организации и международни организации.

С допълнително решение ЕП одобри и допълнителни 2 млн. евро, които да се използват за назначаване на допълнителни служители за агенцията за борба с тероризма към Европол, която беше създадена от началото на тази година.

Депутатите приветстваха създаването на новия фонд, чрез който да бъдат покривани спешни разходи, породени от бедствия и кризи. Очакванията са, че основната част от средствата по новия механизъм ще бъдат насочени към страните, които са на „фронтовата“ линия на бежанците. 

Последни новини
Още от Новини